Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Frederik bezoekt Polen: zo waren de afgelopen twee dagen

2 februari 2024 · Leestijd 3 min

Koning Frederik is vanaf 31 januari tot en met 2 februari in Polen. Het is een bijzonder bezoek voor de Deense koning, want dit is zijn eerste buitenlandse bezoek sinds hij het stokje overnam van zijn moeder, koningin Margrethe. In dit artikel lees je alles over de laatste twee dagen van deze reis.

Afgelopen woensdag kwam koning Frederik aan in Warschau, waar een officiële welkomstceremonie plaatsvond op het presidentiële paleis. De focus van deze handelsmissie ligt op energie-efficiëntie, klimaatvriendelijke landbouw en biogas. Op woensdagmiddag had koning Frederik dan ook een ronde tafel discussie over energie-efficiëntie en biogas. Koning Frederik is erg betrokken bij het klimaat. Zo reisde hij in 2009 naar Groenland om daar meer te leren over klimaatverandering en om de aandacht te vestigen op de gevolgen daarvan in het Noordpoolgebied.

Lees verder onder de foto.

Koning Frederik en president Duda.
Koning Frederik in gesprek met de Poolse president Duda.

Stadion Narodowy

Donderdag bezocht koning Frederik samen met onder andere Lars Aagaard, de Deense minister van Klimaat, Energie en Bevoorrading, het metrostation 'Stadion Narodowy' in Warschau. Via dit metrostation kan de overtollige warmte die de metro produceert worden opgevangen en worden hergebruikt voor het stadsverwarmingssysteem. Er werd een intentieverklaring getekend tussen de metro van Warschau, een aantal Deense bedrijven en het Deense Export- en investeringsfonds.

Lees verder onder de foto.

Koning Frederik en minister Lars Aagaard.
Koning Frederik samen met minister Lars Aagaard.

Nadien vetrok de koning samen met minister van Voedsel, Landbouw en Visserij Jacob Jensen naar de Landbouwuniversiteit van Warschau. Op deze universiteit woonde het gezelschap een conferentie bij die zich richt op kansen voor een efficiëntere en klimaatvriendelijke aanpak van de landbouw, de productiviteit van de veehouderij en de productie van biogas. Tijdens het bezoek werd een intentieverklaring ondertekend tussen de Warsaw University of Life Sciences en het Deense bedrijf GreenFarm.

Lees verder onder de foto.

Koning Frederik biogas.
Koning Frederik praat over de productie van biogas.

Decarbonisation Declaration Ceremony

De laatste activiteit van de dag in Warschau was gericht op energie-efficiëntie. Samen met de Deense ministers Lars Løkke Rasmussen, Lars Aagaard en Jacob Jensen maakte de koning kennis met de Deense bedrijven die gespecialiseerd zijn in energieoptimalisatie. Het bezoek werd afgerond met de Decarbonisation Declaration Ceremony. Decarbonisatie is een term die verwijst naar het verlagen van de CO2-emissies, met name in de energiesector. 

Lees verder onder de foto.

Koning Frederik Decarbonisation Declaration Ceremony.
Koning Frederik sluit de dag in Warschau af met Decarbonisation Declaration Ceremony.

Frederik legt de eerste steen

De koning vervolgt zijn bezoek vandaag in Poolse stad Szczecin. De koning plaatst de eerste bouwsteen van de Deense fabriek Vestas, die volgens de verwachting in 2026 klaar voor gebruik is. De fabriek zal onderdelen produceren voor windturbines.

Koning Frederik eerste steen
Koning Frederik plaatst de eerste steen van de Vestas fabriek.

NAVO in Szczecin

Koning Frederik sluit zijn reis af met een bezoek aan het hoofdkantoor van het regionale NAVO-korps in Szczecin. De koning zal een briefing krijgen over de huidige taken van het hoofdkwartier. Ook ontmoet Frederik een aantal Deense personeelsleden op het hoofdkantoor.

Frederik NAVO
Luitenant-generaal Jurgen-Joachim von Sandrart verwelkomt koning Frederik X.

Koning Frederik NAVO Szczecin.
Koning Frederik bezoekt regionale NAVO-korps in Szczecin.
Koning FrederikNAVO Szczecin.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--