Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dag van het Milieu: zó zetten royals zich in voor duurzaamheid

5 juni 2024 · Leestijd 4 min

Het is vandaag de Internationale Dag van het Milieu. Deze dag moet mensen bewust maken van de milieuproblemen en te laten samenwerken voor een beter klimaat. Welke royals zetten zich eigenlijk in voor het klimaat en op welke manier doen ze dat?

Klimaatkoning Charles

Als er iets is waar Charles gepassioneerd over is, dan is het wel de natuur en het klimaat. Als prins van Wales zet hij zich er jaren met hart en ziel voor in. In 1970 gaf hij al zijn eerste grote toespraak over het milieu. De daarop volgende jaren vulde hij met het geven van interviews over klimaatverandering, schreef er boeken over en hield talloze toespraken, zoals op de klimaattop in Frankrijk in 2015 en op het Wereld Economisch Forum in Davos, waar hij ook klimaatactiviste en gelijkgestemde Greta Thunberg ontmoet.

Lees verder onder de foto.

Charles en Greta Thunberg
Charles en Greta Thunberg ontmoeten elkaar in 2020 tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos.

Kleding

Ook met zijn kleding probeert koning Charles zo duurzaam mogelijk om te gaan. Sommige kledingstukken draagt hij al 40 jaar, zo is te zien in onderstaande video van RTL Nieuws. Ook is in de video te zien dat Charles sokken draagt met gaten erin.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Kroonprinses Victoria

De Zweedse kroonprinses Victoria, prins Daniel en hun kinderen prinses Estelle en prins Oscar, haalden in 2022 afval op langs de oever van het eiland Djurgården. Dat deden de royals om aandacht te vragen voor de Kusträddardagen (Nordic Coast Guard Day), meldt het Zweedse koninklijk huis. Tijdens deze jaarlijkse actiedag op 7 mei wordt afval bij bij meren en op stranden geraapt.

Lees verder onder de foto.

De Zweedse kroonprinses Victoria en haar kinderen prinses Estelle en prins Oscar in 2022 langs de oever van het eiland Djurgården
De Zweedse kroonprinses Victoria en haar kinderen prinses Estelle en prins Oscar in 2022 langs de oever van het eiland Djurgården.

Scandinavische samenwerking

Kroonprins Haakon (Noorwegen), kroonprinses Victoria (Zweden) en toenmalig kroonprins Frederik (Denemarken) reizen in 2009 samen af naar Groenland om daar meer te leren over klimaatverandering en om de aandacht te vestigen op de gevolgen daarvan in het Noordpoolgebied.

Lees verder onder de foto's. 

2009 - Prins Frederik, prins Haakon en prinses Victoria in Groenland
2009 - Kroonprins Frederik, kroonprins Haakon en kroonprinses Victoria in Groenland.
Het koninklijke trio bewondert het prachtige besneeuwde landschap
Het koninklijke trio bewondert het prachtige besneeuwde landschap.

Vegan Beatrice

Britse kranten schreven in 2019 dat prinses Beatrice, de dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson, alleen nog maar veganistisch eet. Ze gaf in dat jaar ook een feest met enkel veganistisch eten (incl. zuivelvrije taart).

Lees verder onder de foto.

Beatrice en Eduardo
Prinses Beatrice met haar man Edoardo Mapelli Mozzi (2023).

Marktplaats Mette-Marit

De Noorse prinses Mette-Marit is op het gebied van kleding al jaren duurzaam bezig. Zo zette ze in 2013 een aantal kledingstukken en schoenen op de Noorse variant van Marktplaats. De opbrengsten van de veiling gingen naar milieubeschermingsorganisatie Miljoagentene. ''Veel van onze kleding kan beter worden hergebruikt dan worden weggegooid. Op deze manier kunnen we het milieu op een gemakkelijke en leuke manier beschermen'', aldus de prinses. Ook in de jaren die daarop volgden bleef de prinses zich door middel van kleding inzetten voor het klimaat. Zo shopt ze in kringloopwinkels en leert ze over het recyclen van kleding.

Lees verder onder de foto.

MEtte-Marit-kringloop.jpg

Elektrisch rijden

Dankzij de podcast 'Door de ogen van de Koning' van Edwin Evers weten we dat koning Willem-Alexander privé elektrisch rijdt. In 2017 zou hij gespot zijn in een Tesla X 90D. Of hij daar nu nog steeds in rijdt is niet bekend. Zijn verlengde Audi zal de koning voor zijn werk blijven gebruiken totdat die helemaal 'opgereden' is. Waarschijnlijk kiest hij daarna voor een hybride auto. Koningin Máxima en prinses Beatrix rijden al hybride. In 2018 kocht koning Charles een elektrische Jaguar I-Pace en ook prins Albert van Monaco zou volledig elektrisch rijden. 

Foto's: ANP

Geschreven door

Mitchel van der Hoef

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--