Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Willem III: zo komt hij aan zijn bijnaam 'koning Gorilla'

27 december 2023 · Leestijd 2 min

Op zijn zachts gezegd was hij een opstandige koning: Willem III. Hij regeerde zo'n 41 jaar: van 1849 tot 1890. Maar waarom was hij eigenlijk zo opstandig? We zochten het voor je uit.

We kennen koning Willem III natuurlijk als de vader van koningin Wilhelmina, een dochter die voortkwam uit zijn tweede huwelijk met koningin Emma.

Lees verder onder de foto.

Willem-3

Ongelukkig eerste huwelijk

De eerste echtgenote van koning Willem III, Sophie van Württemberg, was diep ongelukkig tijdens haar huwelijk. Willem plaagde zijn vrouw tijdens haar zwangerschappen zo zeer, dat ze in een brief aan een vriendin schreef dat ze hoopte dat ze in het kraambed zou overlijden. Toen de koning zijn oudste zoon voor het eerst bewonderde, zou hij volgens biograaf Dik van der Meulen hebben uitgeroepen: "Foei, wat een lelijke jongen!"

Lees verder onder de foto.

Willem-3
Koning Willem III met dochter Wilhelmina.

Bijnaam

Ook voor zijn personeel was koning Willem III niet de vriendelijkste, hij vertoonde pestgedrag naar zijn lakeien. Het ging zelfs zo ver dat het socialistische tijdschrift Recht voor allen in 1886 schreef over "koning Gorilla". Hoewel gelovigen schuwden van deze bijnaam, vonden socialisten de titel wel gepast. Zij bedachten een lied over de koning: "Het lied van koning Gorilla". De laatste twee zinnen eindigden met de hoop voor een republiek: "Het volk heeft z’n laatste Gorilla gehad, weg met zo’n pracht van een koning."

Lees verder onder de foto.

Willem-3
Een schilderij van Willem III.

Opvolging

De omstreden koning regeerde tot zijn dood in 1890. Hij werd opgevolgd door zijn tienjarige dochter Wilhelmina, maar omdat zij te jong was, werd haar moeder Emma regentes. Toen Wilhelmina de volwassen leeftijd bereikte, werd zij koningin van Nederland.

Emma & Wilhelmina

Bronnen: Nationaal Archief/Historiek

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--