Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning heeft nog steeds moeite met Duitse naamvallen

7 juli 2021 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft net als veel Nederlanders moeite met de Duitse naamvallen. Die betekenis deed hij woensdagmiddag in Berlijn tijdens een ontmoeting met de meegereisde Nederlandse media. Uiteraard werd er allereerst gesproken over de ,,laffe aanslag” op journalist Peter R. de Vries en over de lange reeks van bezoeken aan Duitsland – de koning sprak van een staatsbezoek dat acht jaar had geduurd – maar ook luchtiger onderwerpen kwamen aan de orde.

Zo ook de vraag waar de koning zijn kennis van het Duits vandaan heeft. Dat was zo zei hij in elk geval niet van huis uit. ,,Ik heb thuis nooit met mijn vader Duits gesproken”, aldus Willem-Alexander. Zijn vader prins Claus had natuurlijk een moeilijke start in Nederland bij zijn verloving en huwelijk met prinses Beatrix en besloot van meet af aan alleen Nederlands te spreken. ,,Ik heb het geleerd bij het skiën, van vrienden en familie en een beetje op school”, vertelde der koning. Maar toen de naamvallen om de hoek kwamen kijken, haakte hij daar af.

Dat hij in Duitsland wordt geprezen om zijn goede Duits, dat hij recent overigens nog wat roestig had genoemd na een jaar thuisblijven vanwege de coronabeperkingen, relativeerde Willem-Alexander. ,,Ik maak veel fouten.” Zijn drie dochters hebben allemaal gekozen voor Duits en prinses Amalia heeft net in Duits eindexamen gedaan. Willem-Alexander raadde alle Nederlanders, en zeker degenen die in de grensstreek wonen, om de taal van Nederlands grootste buurland en belangrijkste handelspartner te leren. ,,Ga Duits leren, ga Duits spreken”, zei de koning. 

Tekst: Hans Jacobs/RoyalBlogNL

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--