Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning niet naar Qatar voor wedstrijd Oranje - VS

2 december 2022 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander reist niet naar Qatar voor de wedstrijd tussen het Nederlands elftal en de Verenigde Staten van zaterdag. Dat liet minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken vrijdag voor het begin van de ministerraad weten.

"Als we de finale halen zullen we met een serieuze afvaardiging komen", aldus de bewindsman. Verder wordt het per wedstrijd bekeken. Bij de derde groepswedstrijd van het Nederlands voetbalteam tegen Qatar eerder deze week was minister Conny Helder (Sport) aanwezig in het stadion.

Begin november liet de koning na afloop van het staatsbezoek aan Griekenland weten geen uitsluitsel te willen geven over zijn eventuele aanwezigheid. "Dit lijkt mij niet de plek om daar nu uitvoerig op in te gaan. Ik denk dat ik het houd bij de brief van het kabinet aan de Tweede Kamer", zei hij. De koning stelde wel "op basis van persoonlijke gevoelens" een afweging te maken. Wat dat betekent, wilde hij niet delen. Het besluit om een afvaardiging te sturen is omstreden, omdat er veel kritiek is op de mensenrechtensituatie in Qatar.

Wel zal Máxima, ongetwijfeld samen met haar man, thuis vanaf de bank juichen voor Oranje.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--