Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning ontvangt slachtoffers toeslagenaffaire op Paleis Noordeinde

6 oktober 2021 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag gesproken met een aantal slachtoffers van de toeslagenaffaire. Het gaat om vijf vrouwen die hun verhaal deden in de NPO-documentaire Alleen tegen de Staat, die geproduceerd werd door BNNVARA. Het gesprek vond plaats op Paleis Noordeinde, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst na afloop in een verklaring.

Koning Willem-Alexander heeft zich via sociale media kort uitgelaten over het gesprek dat hij woensdagmiddag had met een aantal slachtoffers van de toeslagenaffaire. Hij vindt dat zij zo snel mogelijk moeten worden geholpen zodat ze een nieuwe start kunnen maken.

"Ouders die zijn gedupeerd in de toeslagenaffaire vertelden mij vanmiddag hun verhaal. Recht uit het hart en recht voor zijn raap. Hun doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig", vindt de koning. "Het is van belang dat alle getroffenen met empathie worden behandeld en dat wie recht heeft op financieel herstel zo snel mogelijk wordt geholpen, zodat deze Nederlanders een nieuwe start kunnen maken."

Het gesprek met vijf vrouwen die hun verhaal deden in de NPO-documentaire Alleen tegen de Staat vond plaats op Paleis Noordeinde. Het was voor zover bekend de eerste keer dat de koning sprak met slachtoffers van de affaire.

De vrouwen hadden na de troonrede, waarin de koning kort sprak over de toeslagenaffaire, een open brief naar de koning gestuurd. Daarin vroegen zij een gesprek met hem. De brief was dan ook de directe aanleiding voor het gesprek woensdagmiddag.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De gedupeerden van de toeslagenaffaire die woensdag een gesprek hadden met koning Willem-Alexander vonden de ontmoeting "indrukwekkend". "De koning heeft goed geluisterd en begrip getoond", aldus twee van de vijf vrouwen in het op NPO Radio 1 bij het programma Oog op Morgen.

Met het gesprek met de koning woensdagmiddag is het contact met de koning nog niet afgesloten. De vrouwen mogen later terugkomen voor een vervolggesprek, zeiden ze.

Volgens de vrouwen heeft de koning de film twee keer gezien en vroeg ook door op bepaalde details. "We hebben alles besproken" en de koning vroeg ook van alles en schreef dingen op, aldus de vrouwen.

Regisseur Stijn Bouma liet voor zijn film Alleen tegen de Staat vijf moeders aan het woord die slachtoffer werden van het toeslagenschandaal. Voor het eerst deden slachtoffers uitgebreid voor de camera hun verhaal en duidden ze wat de impact van de affaire op hun leven was.

Veel kijkers en tv-recensenten merkten op dat het goed zou zijn als alle politici de film zouden zien. De documentaire kwam ook ter sprake tijdens de Algemene Beschouwingen. Het kabinet van Mark Rutte is al negen maanden demissionair omdat het moest aftreden vanwege de zaak. Ondanks beloftes van het kabinet zijn de meeste ouders nog niet gecompenseerd of geholpen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--