Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning verrast Oranjestraat in Transvaal met bezoek

17 juni 2021 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander heeft donderdagavond, vlak voor de tweede wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK voetbal, een verrassingsbezoek gebracht aan de Haagse Marktweg. De straat werd begin deze maand na een wedstrijd uitgeroepen tot 'Mooiste Oranjestraat van Nederland'.

De koning liep mee naar de achtertuin van een van de bewoners waar een scherm was geïnstalleerd om de wedstrijd te kijken. Met het bezoek wilde Willem-Alexander zijn saamhorigheid met alle miljoenen Oranjefans in Nederland tot uitdrukking brengen.

De bewoners van de Marktweg deden mee aan een wedstrijd van bouwmarkt Hornbach en versierden alle huizen, lantaarnpalen en containers met onder meer vlaggen en spandoeken. Sommige gevels zijn volledig oranje gekleurd. De Marktweg won de titel van Mooiste Oranjestraat ook al in 2014.

Tijdens het eerste duel van Oranje tegen Oekraïne zat Willem-Alexander samen met koningin Máxima op de tribune in de Johan Cruijff ArenA. Beelden van een juichende koning na de winnende 3-2 gingen de hele wereld over.

Transvaal verrast

Koning Willem-Alexander houdt van verrassingen. Zeker als hij er zelf voor kan zorgen. Het bezoekje van de koning was donderdagavond aan de 'mooiste Oranjestraat van Nederland' was vooraf zorgvuldig stil gehouden. Op die manier kreeg de échte Oranje de kans een kijkje te nemen op de Marktweg in de Haagse wijk Transvaal, waar de steunkleur oranje dankzij bovenmatige inspanningen van de bewoners alle andere kleuren heeft verdrongen. Alleen de bomen hebben hun groene kruin weten te behouden.

Er was gezegd dat burgemeester Jan van Zanen de straat zou komen feliciteren. Maar hij had een stadgenoot meegenomen. "De koning! De koning!" werd meteen geroepen toen zijn bolide onverwacht voorreed, enkele minuten na aankomst van de burgemeester.

Geen anderhalve meter afstand

Van anderhalve meter afstand houden was meteen geen sprake meer, maar daarvan was in de wijk al vaker geen sprake en bij het gezamenlijk kijken naar de wedstrijden van het andere Oranje al helemaal niet. Willem-Alexander, die de regel het afgelopen jaar heel streng handhaafde, paste zich aan en stortte zich in de menigte die zich meteen rondom hem heen vormde.

De koning liep een stukje de straat in om de uitzonderlijk versierde huizen, lantaarnpalen en welk straatmeubilair dan ook te bekijken. Tussendoor probeerde hij te praten met de aanjagers van het samenbindende initiatief. "Het is al de tweede keer dat jullie die prijs hebben gewonnen", uitte Willem-Alexander zijn bewondering. Hij had zijn pak thuis gelaten en had net als afgelopen zondag in de ArenA in Amsterdam een Holland-fan sjaal om geslagen. Het overhemd was echter wit en niet oranje.

Alles moet nog groter

Het moest dit jaar nog groter, nog uitbundiger kreeg hij te horen. "De passie en creativiteit spatten er vanaf. Hier zijn spijkers met koppen geslagen", aldus het oordeel van de jury. De koning nam ook een kijkje in de tuin van een van de initiatiefnemers, Raymond Zwennes, die daar kunstgras heeft neergelegd: een mooie plek om op het eveneens aanwezig grote scherm naar de EK-wedstrijden te kijken. Willem-Alexander kon wel zien dat hier veel plezier aan werd beleefd.

Het was maar een bliksembezoek, waarvoor zondag het voorwerk was gedaan, maar dat maakte niet uit. Iedereen glom van trots: de koning hier bij ons in de straat. De mooiste Oranjestraat van het land, nu niet alleen bekroond door de jury van een grote bouwmarkt maar ook door Willem-Alexander zelf.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--