Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning viert spontaan Oranjefeest... met een staartje

18 juni 2021 · Leestijd 4 min

Koning Willem-Alexander bezocht donderdag vlak voor de tweede EK-wedstrijd van het Nederlands elftal de 'Mooiste Oranjestraat van Nederland': de Haagse Marktweg. Het verrassingsbezoek leverde ook nog een andere 'verrassing' op. De koning schudde handen met buurtbewoners en hield geen 1,5 meter afstand.

Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) geldt er geen uitzondering op de regels voor leden van het koningshuis. Hij heeft de koning niet aangesproken op zijn gedrag van donderdag. "Het is soms gewoon moeilijk om vast te blijven houden aan de regels, laten we daar eerlijk en duidelijk over zijn", aldus de minister.

Voorbeeldfunctie

Begrijpelijk, maar de koning hield zich al eerder niet aan de regels. Tijdens een vakantie in Griekenland in augustus vorig jaar gingen Willem-Alexander en koningin Máxima met een restauranthouder op de foto. Het koningspaar hield geen afstand en droeg ook geen mondkapje. Dat kwam omdat ze "in de spontaniteit van het moment" niet goed op hadden gelet, twitterden ze later.

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) snapt zijn "enthousiasme" tijdens het Haagse bezoek, maar vindt wel dat de koning een voorbeeldfunctie heeft. De regels zijn er voor ons allemaal.

Volgens een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen, die de koning begeleidde door de Marktweg in de wijk Transvaal, lukte het niet om afstand te houden. Het onverwachte bezoek van koning Willem-Alexander aan de oranjeversierde straat in Den Haag trok veel meer mensen dan verwacht.

Lees verder onder de foto's.

"Iedereen heeft gepoogd gepaste afstand te houden, er zijn echt pogingen gedaan, maar dat is mede door de toestroom niet steeds gelukt. Veel mensen kwamen erop af, daardoor ontstaat een drukte om de koning en de burgemeester heen", aldus de woordvoerder. Hoeveel mensen er waren, kon de gemeente niet aangeven.

Volgens de gemeente was er vooraf rekening gehouden met de mogelijke drukte. Daarom was het bezoek van de koning bewust niet aangekondigd. "Bovendien was hij er een uur voor het begin van de wedstrijd, omdat het dan rustiger zou zijn. Een minuut voor de wedstrijd is het daar drukker. We hebben geprobeerd het goed te regelen, maar er was een grotere toestroom dan verwacht", aldus de woordvoerder van Van Zanen. Hij wilde niet ingaan op de groepsfoto's van de koning en de burgemeester met bewoners.

Ophef

De bewoners van de Haagse Marktweg vinden alle ophef rond het bezoek van koning Willem-Alexander "zwaar overtrokken". Volgens de broers Raymond en Peter kan de koning niet als schuldige worden aangewezen. "Hij gaf een keer een bekende van hem een hand, verder gaf hij allemaal boksen", aldus Raymond.

Hij begrijpt dat de koning niet 1,5 meter afstand kon aanhouden. "Iedereen liep achter hem aan. Moet hij dan het dak op rennen?" Ondanks alles kijken de buurtbewoners terug op een mooi feest. "Het was kicken", zegt Raymond. "De koning op bezoek in je eigen straat. Ik ben trots."

De koning baalt

Koning Willem-Alexander "baalt er zelf ontzettend van" dat hij tijdens zijn verrassingsbezoek geen 1,5 meter afstand hield. Dat zei demissionair premier Mark Rutte vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

In de voorbereiding was "alles erop ingericht" om de coronaregels wel na te leven, maar het werd snel druk. "Daardoor was het uiteindelijk niet mogelijk de 1,5 meter te houden", zegt Rutte. Dat de koning zelf ook handen schudt "is niet goed, maar op een gegeven moment is het ook niet te houden, weet je", aldus de minister-president. Zelf heeft Rutte niet gesproken met de koning na het bezoek, maar Willem-Alexander heeft contact gehad met de Rijksvoorlichtingsdienst.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--