Koning weer op bezoek bij het RIVM
Koning Willem-Alexander is dinsdagmiddag tijdens verschillende bezoeken bijgepraat over het coronavaccinatieprogramma. De koning begon in Houten, waar zich een XL-vaccinatielocatie bevindt. Hij ging vervolgens langs bij het zogenoemde coronabedrijf van de GGD in Rijnsweerd en het RIVM in Bilthoven. Bij elke stop kreeg de koning uitleg over verschillende onderdelen van het prikprogramma.
Aan het einde van zijn rondgang sprak Willem-Alexander aan iedereen die betrokken is bij het RIVM zijn dank uit voor hun "gigantische inzet" onder vaak moeilijke omstandigheden. Dankzij het vaccin is er licht aan het einde van de tunnel, aldus de koning, maar de RIVM'ers moeten de weg bereiden en zorgen dat obstakels uit de weg worden geruimd. Namens een groot deel van Nederland was hij dan ook "ongelofelijk trots" op hun werk.
Het drieënhalf uur durende bezoek begon bij de XL-vaccinatielocatie in een royaal bemeten congrescentrum in Houten. Dat functioneert met maar liefst 24 'priklijnen', waar - indien er voldoende vaccins zijn - capaciteit is voor het inenten van drieduizend mensen per dag. De koning sprak zowel met mensen die vaccineren, als met GGD-medewerkers die daarvoor worden opgeleid. In Houten is voor hen ook een trainingscentrum.
Het prikken verleerd
Koning Willem-Alexander heeft niet meer de vaardigheid om een helpende hand toe te steken bij het prikken. "Het is te lang geleden dat ik het heb gedaan", vertelde hij en bovendien heeft hij niet de in Nederland benodigde registratie. Maar toen hij in Afrika nog vloog voor de Flying Doctors heeft hij wel vaccinaties gegeven. Daar was een registratie niet zo belangrijk en bovendien ging het om het eenvoudiger mazelenvaccin.
De GGD heeft in Houten één van de extra grote vaccinatielocaties. Maandag komt daar Amersfoort bij en in de rest van de provincie wordt hard gewerkt aan meer plekken om mensen te vaccineren. "We zijn overgeorganiseerd", vertelde GGD-directeur Jaap Donker. Wekelijks worden 250 mensen opgeleid om op de diverse locaties te prikken, de spuiten klaar te maken of op andere manieren te helpen. "Wat ons tegenhoudt is het aantal beschikbare vaccins, maar we hebben hoop dat er binnenkort veel meer binnenkomen", aldus Donker.
Willem-Alexander keek ook even mee bij de eerste sessie van de opleidingsklas en hoorde dat het secuur werk is, vooral om te zorgen dat geen vaccin ongebruikt blijft. Daarna doorliep hij in het XL-centrum stap voor stap de zogenoemde priklijn, van intakegesprek, ID-controle, tot een kijkje in de daadwerkelijke vaccinatieruimte en daarna de rustruimte. Ook liet hij zich uitvoerig informeren over het 'optrekken' van het vaccin, zoals dat uit vrieskist en daarna koelkast wordt aangeleverd en klaargemaakt voor gebruik. De koning wilde precies weten hoe het werkte en kreeg dat geduldig uitgelegd.
Ook Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima laten zich, als ze aan de beurt zijn, vaccineren tegen het coronavirus. Dat geldt ook voor prinses Beatrix, zo werd vorige maand duidelijk op de dag waarop ook Nederland begon met de vaccinatiecampagne. De eerste prik was volgens het koningspaar "een keerpunt dat hoop geeft op een uitweg uit deze crisis", zo lieten Willem-Alexander en Máxima destijds weten via sociale media. "Veel dank aan iedereen die hieraan meewerkt! Nu is het van belang om samen vol te houden."
In Rijnsweerd ging Willem-Alexander aansluitend naar het zogenoemde coronabedrijf van de GGD regio Utrecht. Dat is vorig jaar april ingericht en biedt inmiddels werk aan meer dan tweeduizend mensen, die onder meer afkomstig zijn uit bedrijfstakken die vanwege de coronapandemie stilstaan: horeca, cultuurwereld en evenementenbranche. "Het geeft een warm gevoel dat de koning zo'n belangstelling toont voor dit werk", aldus directeur Jaap Donker van de Utrechtse GGD. Hij heeft inmiddels de 'grootste' start-up van de regio, maar hij verzekerde de koning dat deze start-up erop is gericht zichzelf weer onnodig te maken.
Bezorgde ouders
Koning Willem-Alexander was ietwat verbaasd toen hij hoorde dat de GGD veel vragen krijgt van bezorgde ouders. Zij bellen onder meer met vragen over het snottebellenbeleid, hoorde de koning.
Via bijvoorbeeld de media of de scholen zelf was toch al veel informatie beschikbaar, redeneerde Willem-Alexander. Maar in het Klant Contact Centrum, waar de koning zijn rondgang door het coronabedrijf begon, kreeg hij te horen dat er toch nog veel vragen zijn over de consequenties van de deze week geopende basisscholen en kinderopvang. Een andere veelgestelde vraag is wanneer mensen gevaccineerd kunnen worden. "De belangstelling is groot. Er is een ongewone bereidheid om gevaccineerd te worden", vertelde GGD-directeur Jaap Donker.
In een afsluitend rondetafelgesprek kon Willem-Alexander vragen afvuren op de direct betrokkenen bij het crisisoverleg vaccinatie. Daar kwam de recente sneeuwval ter sprake, met de onverwachte praktische gevolgen van een code oranje en code rood voor de verwarming van de testlocaties. Daar wordt onder meer diesel voor gebruikt en dieseltankwagens mogen bij die codes de weg niet op. "We hebben wat minder gestookt", was de oplossing. Kijkend naar de toekomst werd al nagedacht over opname van het doorontwikkelde coronavaccin in het Rijksvaccinatieprogramma. De conclusie was echter dat er nog veel moet gebeuren. "We zijn er nog lang niet", zo kreeg de koning te horen.
RIVM
Het werkbezoek werd afgesloten bij het RIVM in Bilthoven met een rondleiding over het Logistiek Coördinatiecentrum COVID-vaccinatie (LCC). Aansluitend nam Willem-Alexander deel aan videogesprekken waarin onder meer de vaccinatiestrategie, de samenwerking met de GGD en de opschaling van het vaccinatieprogramma werden besproken.
Koning Willem-Alexander bracht in april tijdens de eerste lockdown ook een bezoek aan het RIVM. Toen deed hij dat samen met koningin Máxima.
Bron: ANP