Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning over NSDAP-kaart Bernhard: "We moeten verleden onder ogen zien, ook minder mooie kanten"

5 oktober 2023 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander reageerde donderdagmiddag op de vondst van de NSDAP-lidmaatschapskaart van zijn grootvader, prins Bernhard. Tegen de aanwezige pers vertelde de koning dat "we het verleden onder ogen moeten zien, ook de minder mooie gedeeltes".

"Ik kan me wel heel goed voorstellen dat het nieuws grote impact heeft, veel emoties oproept, met name bij de Joodse gemeenschap", zei de koning voorafgaand aan de uitreiking van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst in het Koninklijk Paleis op de Dam. "Maar ik ben ervan overtuigd dat we het verleden onder ogen moeten zien, ook de minder mooie gedeeltes van het verleden."

Eerder werd al bekendgemaakt dat de koning heeft besloten om het particuliere archief van het Koninklijk Huis tot 6 september 1948 vrij te geven. "Ik heb zelf ook de mogelijkheid dingen uit het archief te halen, maar ik heb besloten dat niet te doen. Ik vind dat het hele archief zo transparant mogelijk beschikbaar moet zijn, voor de geschiedschrijving." Onderzoekers kunnen vanaf januari brieven, documenten en andere bronnen tot 1948 uit deze archieven raadplegen.

Er is bewijs: Prins Bernhard was lid van Hitlers NSDAP

Lees ook over:

Er is bewijs: Prins Bernhard was lid van Hitlers NSDAP

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--