Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Willem-Alexander: "Een unieke Koningsdag"

27 april 2020 · Leestijd 3 min

Om 10.00 heeft koning Willem-Alexander Koningsdag Thuis geopend. Hij sprak een korte boodschap uit, die te zien was op televisie en via internet.

Voorafgaand aan de speech was te zien hoe het Koninklijk Concertgebouworkest het Wilhelmus speelde. De muzikanten hadden van tevoren vanuit hun eigen huis de partijen opgenomen. Vervolgens sprak de koning live zijn boodschap uit. 

"Hoe bijzonder is het dat het is gelukt op afstand van elkaar een eenheid te vormen en een basis te leggen voor velen", zo reageerde de koning op het Wilhelmus. "Koningsdag Thuis belooft een unieke Koningsdag te worden. Ik hoop dat het de allerlaatste Koningsdag Thuis van de geschiedenis zal zijn. Probeer er het beste van te maken, zodat u zich zult herinneren u u deze dag hebt beleefd. Dat kan onder andere, door via Koningsdagthuis.nl uw activiteiten te uploaden en in beeld te laten brengen. Ik wil al diegenen die de website in korte tijd hebben neergezet, heel hartelijk bedanken. Zonder uw werk zou deze Koningsdag thuis veel minder het 'wij’ gevoel hebben gehad."

Teleurstelling

De koning sprak ook zijn teleurstelling uit voor het afgelasten van het grote feest in Maastricht. "Natuurlijk zouden we met de familie veel liever in Maastricht zijn geweest. Daar is maandenlang door vele enthousiastelingen keihard gewerkt aan een heel bijzonder programma en ook hen wil ik danken voor de grote inspanning die al geleverd was, voordat het trieste maar onvermijdelijke bericht kwam, dat dit jaar niet door zou gaan. Maar wat in het vat zit verzuurt niet en 'leef Maastricht’ zit al in ons hart gesloten."

Daarnaast had de koning zich verheugd op beelden van feestend Nederland. "Zoals elk jaar verheugde ik mij intens op beelden van grachten, pleinen, straten en kermissen, grote massa’s mensen op de benen in dorpen, steden en de hagelwitte stranden van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Nederlanders helemaal uit hun dak. Uitbundig feestvierend. Een van die dagen dat, 'doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’, even niet opgaat voor anders zo nuchtere Nederlanders."

Daarom riep hij op om vol te houden. "Ik kan me voorstellen dat velen van u gehoopt hadden op meer bewegingsvrijheid. Houd vol, ook na deze Koningsdag. We doen het voor onszelf, maar ook ter bescherming van de zwakkeren in de samenleving. En om de zorgprofessionals na weken van uiterste inspanning wat rust te gunnen."

Respect tonen, was het einde van de boodschap van de koning. "In maart toonden we respect door te klappen voor het zorgpersoneel. Nu kunnen we respect tonen door vol te houden. Nu is het tijd voor feest. Koningsdag thuis, hopelijk een onvergetelijke dag. Geniet ervan. Op afstand, maar samen. En: blijf gezond."

Foto: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--