Koning Willem-Alexander opent Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam
Koning Willem-Alexander opent vandaag het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Tijdens deze opening houdt de koning een toespraak in de nabijgelegen Portugese Synagoge. Daar vindt een indrukwekkende openingsceremonie plaats die gevuld is met persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.
"Het Nationaal Holocaustmuseum geeft slachtoffers van de Jodenvervolging een stem, het maakt verhalen voelbaar van mensen die beroofd zijn van hun leven (...), gescheiden van hun geliefden, vermoord. Die verhalen moeten worden blijven verteld. Maar dit musuem vertelt ons meer dan verhalen. Dit museum laat zien hoe antisemitisme verwoestende gevolgen kan hebben", zo vertelt de koning.
Lees verder onder de foto.
Koning spreekt zich uit tegen antisemitisme
"Het is aan ons om te voorkomen dat antisemitisme wordt als een vulkaan die alles wat ons lief is afneemt. Er is geen excuus voor ontwetendheid, geen plaats voor relativering. Dit museum laat ons zien hoe het is gegaan, nog niet zo lang geleden." De koning roept iedereen, jong en oud, op "om op te staan tegen antisemitisme en bedreigingen van Joodse mensen en instellingen. Kom naar dit museum. Luister naar de verhalen, neem kennis van wat er is gebeurd. Bewaar het in uw hoofd en in uw hart."
Niet alleen Koning Willem-Alexander krijgt vandaag het woord. De Israëlische president Isaac Herzog spreekt openhartig over zijn eigen familiegeschiedenis en roept in zijn toespraak onder andere op om te bidden voor vrede. Ook de Oostenrijkse bondspresident Alexander Van der Bellen en de Duitse Bondsraadvoorzitter Manuela Schwesig houden een toespraak.
Lees verder onder de foto.
"We moeten de Holocaust altijd blijven herinneren"
Het is niet voor het eerst dat koning Willem-Alexander zich uitlaat over de Holocaust. In 2020 was de koning in Jeruzalem waar hij het Holocaustdocumentatie- en -herinneringscentrum Yad Vashem bezocht en in gesprek ging met mensen die de Jodenvervolging hebben meegemaakt. "We moeten de Holocaust altijd blijven herinneren", zo zei de koning destijds. "In een tijd dat het antisemitisme begint op te kruipen en dat mensen beginnen te relativeren, moeten we iedere keer weer keihard zeggen 'nee' dit mag nooit, nooit meer gebeuren", aldus Willem-Alexander.
Lees verder onder de foto.
In 2021 onthulde koning Willem-Alexander ook het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Op dit monument staan de namen, geboortedata en leeftijden bij overlijden te vinden van ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, zowel Joden als Sinti en Roma.
Lees verder onder de foto.
Over het Nationaal Holocaustmuseum
Het Nationaal Holocaustmuseum vertelt de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. Tussen 1940 en 1945 zijn op last van de Duitse bezetter Joden in Nederland, maar bijvoorbeeld ook Roma en Sinti, systematisch gediscrimineerd, vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Het museum toont aan de hand van 2.500 voorwerpen, herontdekte foto’s en films, geluidsopnamen, documenten en installaties de geschiedenis van de Holocaust in Nederland en in de concentratie- en vernietigingskampen in Europa.
Commotie rondom opening
De opening van het Nationaal Holocaustmuseum doet door de huidige situatie in Israël en Palestina veel stof opwaaien. Ondanks dat meer dan tweehonderd moskeeën de koning verzochten thuis te blijven, is koning Willem-Alexander aanwezig bij de opening. Dit omdat het museum "van grote betekenis en nationaal belang is", zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Niet alleen bij de Portugese Synagoge wordt gedemonstreerd, wanneer de koning aankomt bij het Nationaal Holocaustmuseum wordt de koning onder boegeroep onthaald door demonstranten.
Lees verder onder de foto.
De moskeeën hadden de koning gevraagd om weg te blijven van de opening omdat de Israëlische president Isaac Herzog vanmiddag ook aanwezig is. "Het Holocaustmuseum is een nationaal museum met internationaal karakter, daarom zijn meerdere staatshoofden uitgenodigd", aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Naast Herzog zijn dat de Oostenrijkse bondspresident Alexander Van der Bellen en de Duitse Bondsraadvoorzitter Manuela Schwesig.
Bronnen: ANP / RVD