Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Willem-Alexander opent Floriade Expo in Almere

13 april 2022 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft woensdag de Floriade Expo 2022 in Almere geopend. De wereldtuinbouwtentoonstelling, met als thema Growing Green Cities, richt zich op het leefbaarder en duurzamer maken van steden. De Nederlandse tuinbouwsector en zo'n vierhonderd (inter)nationale deelnemers presenteren hiervoor op de tentoonstelling innovatieve ideeën en oplossingen.

Bij aankomst zette de koning zijn handtekening in het gastenboek. Na een aantal toespraken kreeg de koning een rondleiding door een kas van ruim 10.000 vierkante meter terwijl hij te horen kreeg over de verscheidene projecten. Zo zag hij onder meer groenten die hangend worden geteeld in plaats van in de grond. Ook ontmoette hij een aantal dementerende ouderen die als eerste bewoners op de Floriade wonen. "Wat woont u hier prachtig", zegt de koning wanneer hij hen een hand geeft. Met een golfkarretje werd de koning langs de paviljoenen van verschillende landen gereden.

Ook onder anderen Landbouwminister Henk Staghouwer, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en waarnemend burgemeester van Almere, Ank Bijleveld, waren aanwezig. De wereldtuinbouwtentoonstelling is eens per tien jaar in Nederland. Bezoekers kunnen van 14 april tot en met 9 oktober een kijkje nemen. Na de sluiting van Floriade Expo 2022 wordt het terrein een groene, autoluwe stadswijk.

Lees verder onder de foto's.

Koning Floriade Expo
Willem-Alexander Floriade

Kritiek

Niet iedereen is blij met de start van de wereldtuinbouwtentoonstelling. Het project valt een stuk duurder uit dan gedacht. De organisatie kost zo'n 77 miljoen euro, waarvan de gemeente 10 miljoen wil betalen. De rest moet betaald worden uit kaartverkoop en sponsoren. De bouw werd daarnaast gehinderd door stikstofproblemen en de coronacrisis.

Twee inwoners van Almere hadden eerder bezwaar aangetekend tegen de kabelbaan die over de snelweg A6 loopt, omdat volgens hen niet de juiste bestuurlijke procedures rondom de vergunning gevolgd zouden zijn, er geen maatschappelijke noodzaak zou zijn en inwoners van Almere niet op de Floriade zaten te wachten. De rechter oordeelde echter dat de kabelbaan gewoon in gebruik genomen mag worden. Eerder was er ook gedoe rondom de Floriade.

Koning Floriade Expo 2022

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--