Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Camilla schrijft geschiedenis tijdens Royal Maundy Service

28 maart 2024 · Leestijd 3 min

Koningin Camilla is vandaag namens haar echtgenoot koning Charles aanwezig bij de Royal Maundy Service in Worcester Cathedral. De koning is dit jaar niet bij de dienst aanwezig, maar deelt vandaag wel een emotionele audioboodschap.

Op Witte Donderdag, Maundy Thursday in het Engels, gaat de Britse vorst ieder jaar naar een kerkdienst. De dienst heeft een speciale betekenis voor wijlen koningin Elizabeth II en koning Charles. Met "pijn in het hart" moet koning Charles zich dit jaar dan ook afmelden voor de dienst, in verband met de behandeling tegen kanker die hij ondergaat. Zijn vrouw, koningin Camilla, schrijft vandaag historie door - voor zover bekend - als eerste echtgenote van de vorst leiding te geven aan deze eeuwenoude traditie die teruggaat naar het jaar 600.

Lees verder na de foto's.

Koningin Camilla wordt warm ontvangen bij de Royal Maundy Service in Worcester Cathedral
Koningin Camilla wordt warm ontvangen bij de Royal Maundy Service in Worcester Cathedral.
Koningin Camilla tijdens de kerkelijke dienst van de Royal Maundy Service in Worcester Cathedral
Koningin Camilla tijdens de kerkdienst van de Royal Maundy Service in Worcester Cathedral.

Traditiegetrouw

Op donderdagochtend arriveert koningin Camilla in Worcester Cathedral. Daar wordt ze begroet door ambtenaren die haar traditioneel een klein boeket aanbieden. Vervolgens deelt de Britse koningin aan de 75 genodigde mannen en 75 genodigde vrouwen een muntje van één, twee, drie of vier pence uit, die speciaal voor de dienst zijn gemaakt. Het symbolische geschenk wordt uitgereikt om de ontvangers te bedanken voor hun bijdragen aan de kerken en gemeenschappen. Hier lees je nog meer info over de inhoud van de kerkdienst.

Lees verder na de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Audioboodschap

Tijdens de dienst wordt ook een audioboodschap van koning Charles afgespeeld, die betreurt de Royal Maundy Service te moeten missen. “Het doet mij groot verdriet dat ik vandaag niet bij jullie kan zijn”, zo begint Charles zijn van tevoren opgenomen boodschap. “De Royal Maundy Service heeft een speciaal plekje in mijn hart". Bij de audioboodschap heeft het Britse hof ook een foto naar buiten gebracht. Deze zie je hieronder. Aanstaande zondag hoopt de Britse koning, weer samen met Camilla, een paasdienst bij te wonen.

Lees verder na de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Steunbetuigingen voor Catherine

Naast koning Charles ondergaat ook Catherine, de prinses van Wales, een behandeling tegen kanker. Eerder deze week heeft koningin Camilla veel geschenken en steunbetuigingen ontvangen voor haar schoondochter. De koningin gaf aan dat Catherine "opgetogen zal zijn" na het ontvangen van de vele posters van weldoeners. Ze is gefotografeerd terwijl ze het publiek begroet tijdens haar uitje en heeft op een gegeven moment zelfs een roos gekregen. Ze heeft ook een bord vastgehouden met de tekst "Send our love to Kate", waarmee ze haar schoondochter verdere steun bood.

Koningin Camilla houdt tijdens haar bezoek aan de Farmers' Market op woensdag een spandoek vast met de tekst "Send our love to Kate"
Koningin Camilla houdt tijdens haar bezoek aan de Farmers' Market een spandoek vast met de tekst "Send our love to Kate".

Foto's: ANP / X @RoyalFamilyITNP @MailOnline

Geschreven door

Mitchel van der Hoef

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--