Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Britse royals bezoeken op Witte Donderdag de Royal Maundy Service – dit wil je erover weten

30 maart 2024 · Leestijd 3 min

Op Witte Donderdag, Maundy Thursday in het Engels, gaat de Britse vorst altijd naar een speciale kerkdienst. Waar gaat deze kerkdienst over en wat is de rol van de aanwezige vorst? We leggen het je uit in dit artikel.

Wat houdt de Royal Maundy Service in?

De Royal Maundy Service is een kerkdienst op Witte Donderdag waarin Jezus Christus centraal staat. De dienst gaat over het moment waarop Jezus de voeten van zijn apostelen wast tijdens het Laatste Avondmaal. Dit jaar is koning Charles niet bij de dienst aanwezig vanwege zijn gezondheid. Koningin Camilla neemt de rol van haar man waar in de Worcester Cathedral.

Lees verder onder de foto's.

royal-maundy-service-2022
In 2022 bezoekt Charles, dan nog als prins, de St. George's Chapel op Windsor Castle. Hij nam in 2022 de plaats in van koningin Elizabeth.
maundy-thursday-2023
April 2023: Koning Charles III deelt het Witte geld uit aan 74 mannen en 74 vrouwen, die de leeftijd weerspiegelen van de vorst.

Maundy money

Volgens de traditie deelt de vorst op Witte Donderdag Maundy money uit aan ouderen uit de buurt van de kerk. Maundy money is vrij vertaald naar het Nederlands het 'Witte geld'. Dit geld is om de ouderen te bedanken voor hun inzet voor de christelijke gemeenschap. De genodigden staan symbool voor de leeftijd van de vorst. In dit geval zullen er 75 mannen en 75 vrouwen bij de dienst aanwezig zijn. De genodigden krijgen een muntje van één, twee, drie of vier pence, die speciaal voor de dienst worden gemaakt.

Lees verder onder de foto.

royal-maundy-service-217
Koningin Elizabeth bij de Royal Maundy Service in Leicester Cathedral in 2017.

Veranderingen door koningin Elizabeth II

Wijlen koningin Elizabeth II heeft in haar periode als vorstin van het Verenigd Koninkrijk ervoor gezorgd dat het geld, dat wordt uitgedeeld tijdens de dienst, niet alleen aan Londenaren wordt gegeven. Zij begon daarnaast de traditie om elk jaar naar een andere kathedraal of abdij te gaan om daar het geld te schenken aan de lokale bevolking. In haar regeerperiode heeft zij elke kathedraal in het land aangedaan, zo is te lezen op de officiële website van de Britse koninklijke familie. Dat deed de koningin overigens niet altijd alleen, in 2019 werd ze vergezeld door haar kleindochter prinses Eugenie.

Lees verder onder de foto.

ANP-440406610
Koningin Elizabeth en prins Philip bezoeken de St. Albans Cathedral op 19 april 1957.

Oude Paastraditie

De Royal Maundy Service is een van de oudste ceremonies die de Engelse kerk kent. De dienst dateert uit 600 n. Chr. Sinds de 18e eeuw worden de munten die worden uitgedeeld speciaal voor de dienst gemaakt. De vorst deelt deze uit in twee buidels van leer, één rode en één witte. De eerste buidel bevat een kleine hoeveelheid gewone munten die het geschenk van de vorst voor voedsel en kleding symboliseren. De tweede buidel bevat witte munten ter waarde van de leeftijd van de koning of koningin, in dit geval Charles. De munten zijn een wettig betaalmiddel, maar de ontvangers geven er normaal gesproken de voorkeur aan om ze als aandenken te bewaren.

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--