Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Elizabeth leent Dordrechts Museum schilderijen van Cuyp

25 augustus 2021 · Leestijd 2 min

De Britse koningin Elizabeth leent twee schilderijen van de hand van Aelbert Cuyp (1620-1691) uit aan het Dordrechts Museum. Het gaat om Landschap met herders en reizigers bij avondlicht uit 1667 en De Veerboot uit 1650, kunstwerken die op Buckingham Palace hangen.

Het museum is bezig met de voorbereidingen van de tentoonstelling In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough - Constable - Turner, die 3 oktober opent. De directeur van de Britse koninklijke collectie, Tim Knox, zal ook de openingstoespraak van de tentoonstelling houden.

Het museum is verguld met de bijdragen van de vorstin aan de expositie. Volgens conservator Sander Paarlberg was het zelfs wel een beetje een verrassing dat zijn museum niet een, maar twee doeken mocht lenen. "Bij de koninklijke collectie werden ze enthousiast over het idee dat de werken teruggingen naar de plek waar ze zijn gemaakt en ook over de viering van Cuyps 400e geboortedag." De koningin bezit meerdere Cuyps, doordat haar verre familielid George IV er wel een dozijn wist te verzamelen.Volgens Paarlberg was er in de 18e eeuw en ook nog aan het begin van de 19e een ware Cuyp-rage onder de Britse aristocratie, die viel voor het "gouden licht" van de Hollandse meester.

Er zijn volgens de conservator meer werken van Cuyp in Groot-Brittannië beland dan er in Nederland zijn gebleven. "Natuurlijk speelde de koopmansgeest destijds een rol, maar we hebben de aandacht voor Cuyp ook wat laten versloffen. Pas in 1965 heeft het Rijksmuseum in Amsterdam een belangrijke Cuyp teruggekocht en wij in de jaren 70."

Schilderijen van Cuyp worden op de expo in Dordrecht gecombineerd met vaak niet eerder in Nederland getoonde werken van Britse kunstenaars die zich door de Dordtse meester lieten inspireren, zoals Richard Wilson, Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner, Richard Parkes Bonington, Augustus Wall Callcott en John Crome. Toegezegde bruiklenen van Cuyp en zijn Britse navolgers komen behalve uit Londen uit Los Angeles, Houston, Boedapest, Keulen en Dublin.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--