Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Máxima: "De cultuur is een essentieel deel van ons"

1 juli 2020 · Leestijd 2 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koningin Máxima heeft woensdagmiddag in theater De Nieuwe Regentes in Den Haag een serie gesprekken gevoerd met zzp'ers uit de culturele en creatieve sector. Die zijn door de coronacrisis zwaar getroffen. Voor veel acteurs is de crisis de nekslag. "We zijn heel blij dat u bent gekomen", aldus actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld tegen de koningin.

"De cultuur is een essentieel deel van ons", zei koningin Máxima. Ze kreeg van theater- en filmmakers, beeldende kunstenaars, dansers, actrices, musici en technici te horen hoe hoog de nood is na maanden van stilstand en het vooruitzicht dat ook in de rest van het jaar weinig tot niets mogelijk is. "Mensen raken in paniek. Zelfs musici van naam zoeken nu ander werk. In de bouw bijvoorbeeld", vertelde sopraan Caroline Cartens.

Regisseur en scenarioschrijver Kaweh Modiri beschreef de problemen die filmmakers hebben om grote producties te maken. Máxima vatte het dilemma samen. Er kunnen alleen nog intieme films worden gemaakt, met een kleine crew, maar wel zonder intieme scènes. "We bidden allemaal om een vaccin", had Máxima kort daarvoor al gezegd in een discussie met theatertechnici.

Lees verder onder de foto's.

Tussen wal en schip

Het bijzondere gezelschap was samen gekomen vanuit de Creatieve Coalitie, waarbij inmiddels 42 verschillende beroepsverenigingen zijn aangesloten. Van de 360.000 mensen die in de sector werkzaam zijn, is 72 procent zelfstandige en zit door de crisis zonder inkomsten. "Veel zzp'ers vallen tussen wal en schip", wist actrice Malou Gorter.

De koningin kreeg veel lof voor haar aanwezigheid. De kunst- en cultuursector had zich ook gesterkt gevoeld door de woorden van koning Willem-Alexander begin vorige maand, toen hij met Máxima voor het eerst weer een theatervoorstelling bezocht. Hij zei het belangrijk te vinden dat deze sector ieders steun verdient en snel weer gewoon aan de slag moet kunnen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--