Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Koningin Máxima borduurt nieuwe gordijnen voor paleis

30 juni 2022 · Leestijd 2 min

Koningin Máxima heeft donderdagochtend geholpen bij het borduren van de nieuwe gordijnen voor de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch. Dat deed ze bij het TextielMuseum in Tilburg, waar de gordijnen momenteel in de professionele werkplaats TextielLab worden gemaakt.

Eerst kreeg de koningin uitleg over machinaal borduren en hoe dat in zijn werk gaat. Koningin Máxima kon zelf zien hoe het machinaal borduren van de nieuwe gordijnen gaat. Daarna bekeek ze enkele borduursels en kreeg ze uitleg over met de hand borduren. Als afsluiting pakte ze ook zelf de borduurnaald er even bij om de hand aan haar eigen gordijnen te leggen. De gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch worden "nóg mooier" dan Máxima "ooit had verwacht", vertelde ze.

Lees verder onder de foto's.

Maxima-borduurt-gordijnen
Maxima-borduurt-gordijnen-1
Maxima-borduurt-gordijnen-2
Maxima-borduurt-gordijnen-3

In maart kreeg de koningin al uitleg over borduren, zodat ze nu mee kon helpen aan het project. Het doel is om een "eigentijdse remake van de 18e-eeuwse zijden gordijnen uit de Chinese Zaal" te vervaardigen, aldus het TextielMuseum. De originele gordijnen zijn te kwetsbaar geworden. Voordat de gordijnen naar de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch gaan, zijn ze dit najaar in het TextielMuseum te zien tijdens de tentoonstelling 'Koninklijk borduren: verhalen en vakmanschap'.

Zo'n honderdvijftig mensen uit verscheidene borduurgroepen, handwerkclubs, verenigingen, sociale werkplaatsen en leerwerkplekken borduren mee aan de gordijnen. Máxima ontmoette een aantal van die mensen met wie ze tijdens het borduren een gesprek had. Het was een wens van de koningin om de gordijnen samen met alle Nederlanders te maken. Aangezien dat een beetje ingewikkeld wordt, zijn zo'n 150 mensen uit alle lagen van de samenleving geselecteerd.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--