Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lekker kijken! De mooiste foto's van het staatsbanket

11 oktober 2022 · Leestijd 2 min

Net als koningin Silvia haalde koningin Máxima een roze avondjurk uit haar kast voor het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Stockholm. De Zweedse koningin ging voor knalroze. Máxima koos voor een lichtroze japon met bloemenprint van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau. Ze droeg de zogenaamde 'sari-jurk' al eens eerder. Dat was in oktober 2019 tijdens het staatsbanket in India.

Voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima staan er dinsdagavond verschillende delicatessen uit het Scandinavische land op het menu. Bij aanvang van het staatsbanket ligt op ieders bord het bekendste culinaire stukje van Zweden: een stuk knäckebröd.

Het stuk knäckebröd op elk bord is een Zweedse koninklijke traditie, net als het feit dat bij de borden van koning Willem-Alexander, koningin Máxima, koning Carl Gustaf en koningin Silvia een eierdopje staat. Dat straalt uit dat misschien niet iedereen de Zweedse keuken kan waarderen, maar dat een ei altijd goed is. Eieren staan dinsdagavond echter niet op het menu.

Op het echte menu staan onder meer kreeft uit de kustprovincie Bohuslän met mierikswortel, aardappelen uit de tuin van Drottningholm - de woning van het Zweedse koningspaar -, tarbot en vanillemousse met honing.

Lees verder onder de foto's.

ANP-456079456
Koningin-Silvia-en-Maxima-staatsbanket
Koningin-Maxima-staatsbanket-Zweden
Máxima paart de jurk met het Stuart-diadeem. Zij droeg de tiara ook tijdens de staatsbezoeken aan Engeland, Luxemburg en Duitsland.
Staatsbanket-Zweden-1
Kroonprinses-Victoria-prins-Daniel-met-Sofia-en-Carl-Philip-staatsbanket
Kroonprinses-Victoria-en-prins-Daniel-staatsbanket-Zweden
Koning-Willem-Alexander-toespraak-staatsbanket
Kroonprinses_Victoria_staatsbanket_Zweden
Prinses-Sofia-staatsbanket_Zweden

Op tafel staan bloemen uit Zweden - het is immers Dahlia-seizoen in het land - maar ook uit Aalsmeer. Er is gekozen voor oranje-roze boeketten om de sfeer van herfst en de warmte naar gasten uit te stralen.

De avond is extra feestelijk, omdat voor het eerst sinds vijf jaar de koninklijke gasten weer kunnen blijven slapen. Dat kon jaren niet vanwege de coronacrisis en renovatie van het paleis. Zo’n 140 mensen schuiven dinsdagavond aan bij het diner op het paleis, onder wie minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken en minister Kajsa Ollongren van Defensie.

Koning Willem-Alexander en koningin Silvia zitten naast elkaar, tegenover hen zitten koningin Máxima en koning Carl Gustaf. Om hen heen zitten ook kroonprinses Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip en prinses Sofia.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--