Koningin Noor van Jordanië: wie is zij eigenlijk?
Ooit was ze een populaire Jordaanse koningin, tegenwoordig verschijnt ze niet veel meer in het openbaar. Koningin Noor was de vierde en laatste vrouw van wijlen koning Hussein. Na haar huwelijk bleef Noor zich inzetten voor het verbeteren van de wereld, en onderhield ze haar koninklijke contacten. Lees hieronder meer.
Lisa Najeeb Halaby wordt geboren op 23 augustus 1951 in Washington D.C. Ze is de dochter van de Amerikaanse zakenman Najeeb Halaby en Doris Carlquist. Lees hieronder hoe Lisa haar weg naar het Midden-Oosten vindt, en uiteindelijk koningin Noor van Jordanië wordt.
Huwelijk met koning Hussein
Wanneer Lisa als architect werkt aan de luchthaven van Jordaanse hoofdstad Amman, leert ze koning Hussein kennen. Op 15 juni 1978 trouwen de twee en bekeert Lisa zich tot de islam. Vanaf dat moment gaat ze door het leven als koningin Noor van Jordanië. Minder dan twee jaar na de bruiloft bevalt Noor van haar eerste kind: prins Hamzah (1980). In de jaren die volgen krijgt het Jordaanse koningspaar nog drie kinderen: prins Hashim (1981), prinses Iman (1983) en prinses Raiyah (1986). In 1999 slaat het noodlot toe en overlijdt koning Hussein op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van lymfeklierkanker.
Lees verder onder de foto's.
(Geen) band met Abdullah en Rania
Op het moment dat koning Hussein met koningin Noor trouwt, heeft hij al acht kinderen uit drie eerdere huwelijken. Eén van de kinderen is Abdullah, de huidige koning van Jordanië. Koningin Noor is dus zijn 'stiefmoeder' en krijgt om deze reden niet de titel van koningin-moeder. Haar band met de huidige koninklijke familie van Jordanië is overigens bekoeld. Naar verluidt zouden de koninginnen Noor en Rania ook niet met elkaar door een deur kunnen. Noor kreeg vorig jaar dan ook geen uitnodiging voor de bruiloft van kroonprins Hussein en prinses Rajwa. Tegenwoordig woont de koningin in Washington D.C. en Londen.
Lees verder onder de foto.
Contact met andere royals
Koningin Noor is niet helemaal uit het koninklijke leven verdwenen, en onderhoudt banden met leden van andere koningshuizen. Zo zou Noor goed bevriend zijn met onze eigen prinses Beatrix. Ook was ze bij de uitvaart van koning Constantijn (1940-2023), en een jaar later bij een herdenkingsdienst voor de Griekse koning. In 2018 kreeg Noor een uitnodiging voor de tachtigste verjaardag van de Spaanse koningin Sofia.
Lees verder onder de foto's.
Wereldverbeteraar
Koningin Noor staat bekend als een bemiddelend persoon in de relaties tussen Arabische, islamitische en westerse landen. Ook zet ze zich in voor vluchtelingenwerk en ontwapening. Met haar eigen stichting maakt Noor zich hard voor onder meer vrouwenrechten. Ook ontving ze eens een onderscheiding voor haar inzet voor het bereiken van vrede in het Midden-Oosten. Volgens de koningin zijn vrouwen de sleutel tot het bereiken van vrede en veiligheid.
Lees verder onder de foto's.
Trotse (groot)moeder
Als moeder van vier kinderen is Noor inmiddels ook gezegend met een hoop kleinkinderen. Op X deelt de koningin een lieve foto met één van hen. 'Namens onze kleinste schat en onze hele familie wensen we jullie fijne feestdagen met liefde en gebeden voor een menselijker, duurzamer en vrediger komend jaar' schrijf koningin Noor bij het plaatje, aan het einde van 2022.
Beeld: ANP