Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar bezoekt gevluchte Oekraïners in Harskamp

10 maart 2022 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdag op bezoek geweest bij de Oekraïense vluchtelingen die zijn ondergebracht in legerplaats Harskamp, in het gelijknamige dorp in de gemeente Ede. De koning en de koningin spraken onder meer samen en apart met groepjes gevluchte Oekraïners, onder wie wat kinderen. Het paar betuigde zijn steun en medeleven.

In Harskamp zijn sinds een week 950 Oekraïners tijdelijk gehuisvest en daarmee zit de legerplaats helemaal vol. Mensen met wie het koningspaar sprak waren over het algemeen nog maar net in Nederland gearriveerd. Een echtpaar vertelde geëmotioneerd aan de koning dat hun zoon het land niet mocht verlaten. "We hopen dat het snel vrede wordt, zodat we hem dan weer zien." Dat beaamde Willem-Alexander van harte.

Koningin Máxima besprak met een groep kinderen wat er allemaal was gebeurd en hoe het met ze ging. "We mochten alleen onze kleren meenemen. We zaten tien dagen in de auto. Papa is achtergebleven", klonk het. Máxima noemde het later "toch fijn dat hun ogen nog konden glinsteren". De kinderen waren erg te spreken over de grote hoeveelheid speelgoed die bij de legerplaats is afgeleverd.

Lees verder onder de foto.

Willem-Alexander vindt dat Nederland zich "op de beste manier" laat zien door alle spontane, vrijwillige hulp aan de Oekraïners. "We hebben hier gehoord dat de mensen heel dankbaar zijn voor de opvang en de hulp. Ik ben onder de indruk van alles wat ik heb gehoord. Het is dramatisch wat deze volstrekt onschuldige mensen ineens is overkomen", zei hij. Het koninklijk paar bezocht ook de barakken waarin de vluchtelingen verblijven. Het paar is ruim anderhalf uur op de legerplaats geweest.

Burgemeester René Verhulst van Ede benadrukte tegenover het koningspaar dat het belangrijk is dat de tijdelijke bewoners van de Harskamp kunnen doorstromen. De militaire barakken zijn geen plek waar mensen heel lang kunnen blijven wonen volgens hem. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voorlopig voor de vluchtelingen die in Harskamp wonen, maar omdat Oekraïners geen asielzoekers zijn neemt Ede later met het Rode Kruis en VluchtelingenWerk Nederland de zorg over. "Dat wordt nog een hele opgave, maar het gaat lukken", aldus Verhulst.

Vredesgebed

Het Zweedse koningspaar Carl Gustaf en Silvia hebben donderdag samen met hun dochter kroonprinses Victoria en schoonzoon prins Daniel een vredesgebed bijgewoond in de paleiskapel in Stockholm. Pastoor Michael Bjerkhagen van de hofparochie ging hun voor in het aansteken van de kaarsjes. Het vredesgebed werd geleid door de koning. Verder werd er nog muziek gespeeld door hoforganiste Mary Ljungquist Hén.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--