Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koninklijk schip goedgekeurd door Haakon en Harald

8 mei 2021 · Leestijd 2 min

De Noorse koning Harald en zijn zoon kroonprins Haakon kunnen binnenkort weer gebruik maken van hun koninklijke schip. De bemanning is getraind en het schip opgepoetst. Donderdag kwamen de twee in de haven van Oslo persoonlijk kijken of alles in orde was, waarna de koning officieel zijn goedkeuring gaf.

Aan boord werden Harald en Haakon ontvangen door de commandant en ontmoetten ze de bemanning. Daarna inspecteerden ze het schip. De afgelopen weken is er keihard gewerkt om de Royal Yacht klaar te maken voor het nieuwe vaarseizoen. Touwen zijn vervangen, de vloer is geschrobd en er is geverfd zodat het schip er weer piekfijn uitziet.

Sinds 1948 wordt het koninklijke schip, een geschenk van de Noorse bevolking aan koning Haakon VII, ieder jaar traditiegetrouw geïnspecteerd door de koning. Het wordt gebruikt voor festiviteiten of om er een tocht mee te varen. Toen koning Harald en koningin Sonja in de zomer van 1997 hun 60-jarig jubileum vierden, werden de gasten bijvoorbeeld uitgenodigd voor een reis van Trondheim naar Lofoten.

Het schip is een van de twee overgebleven koninklijke jachten ter wereld. De andere is het Deense koninklijke jacht, Dannebrog.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--