De symboliek achter het Koninklijk wapen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima
De leeuw is onlosmakelijk verbonden met Nederland. Het dier pronkt niet alleen op de tenue van ons nationale voetbalelftal, maar we zien hem ook terug in het Koninklijk wapen. Maar wat is de symboliek hierachter? Je leest het in dit artikel.
Koning Willem-Alexander draagt hetzelfde wapen als die van het Koninkrijk der Nederlanden. De historie van dit wapen begint bij de eerste koning van het Koninkrijk der Nederlanden, koning Willem I. In 1815 stelt de koning het Rijkswapen vast na de vereniging van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden.
Lees verder na de post.
Je Maintiendrai
In 1907 wordt het wapen een beetje aangepast. Zo worden er enkele kleine fouten uitgehaald en worden de schildhoudende leeuwen vanaf dat moment niet meer van voren maar van opzij afgebeeld. Ook dragen de leeuwen geen kroon meer. In het koninklijk besluit op 10 juli 1907 wordt het wapen omschreven als onder andere "een klimmende rechts gewende leeuw van goud". Onder het wapenschild is een lint te zien met de wapenspreuk Je Maintiendrai (Ik zal handhaven). Dit is de wapenspreuk van Nederland sinds 1815.
Lees verder onder de foto.
De symboliek van het Koninklijk wapen
Het Koninklijk wapen heeft een rijke symbolische betekenis. De leeuw, afkomstig uit het wapen van het Huis Nassau, staat symbool voor trots, macht en overwinning. De leeuw draagt een zwaard en een bundel van zeven pijlen. Deze pijlen staan symbool voor de zeven provinciën. Ook symboliseren ze samenwerking. De afzonderlijke pijlen zijn kwetsbaar, maar samen vormen ze een grote kracht. De mantel en de kroon benadrukken de koninklijke waardigheid van het Huis Oranje-Nassau.
Ook interessant: de symboliek achter het Koninklijk wapen van prins Harry en hertogin Meghan.
Een wapen voor koningin Máxima
Koningin Máxima heeft een wapen sinds 25 januari 2002, toen dit haar werd verleend. In het wapen zie je het Rijkswapen en de jachthoorn van het Huis Oranje. In het hartschild staat het familiewapen Zorreguieta, een burcht met deur en drie kantelen.
Beeld: ANP/Instagram @hogeraadvanadel
Geschreven door
Lydia Reitsma