Koninklijke kunst: "Hier zie je écht een kunstenaar aan het werk"
In verschillende Oranjes schuilt een waar kunstenaar. Meerdere leden van het Koninklijk Huis brachten hun vrije tijd het liefste door achter een schildersezel. De zelfgemaakte kunstcollectie van de Oranjes bestaat uit heel verschillende objecten: van kindertekeningen tot bronzen prijsbeelden. Kunsthistoricus Alexander Pechtold neemt ons mee in die collectie.
Jarenlang was Alexander Pechtold fractievoorzitter van D66. Daar debatteerde hij onder andere over de kosten van Het Koninklijk Huis, zoals De Groene Draeck. Maar Pechtold is ook kunsthistoricus en veilingmeester. Met die blik kijkt hij naar de kunstobjecten van volgens hem de meest talentvolle kunstenaar uit de koninklijke familie: prinses Beatrix.
Lees verder onder de foto.
Kindertekening
De passie voor kunst heeft prinses Beatrix van haar familieleden meegekregen. Zo hield ook haar grootmoeder, koningin Wilhelmina, enorm van schilderen. Ze trok er graag met een wagen op uit zodat ze in de natuur heerlijk haar gang kon gaan. Op haar doeken zijn vooral landschappen te zien, zoals de omgeving van Paleis Het Loo en fjorden in Noorwegen. Beatrix maakte als klein meisje verschillende aquarellen. Als tiener schilderde zij eens, heel toepasselijk, meerdere prinsesjes. Het schilderij is geveild voor duizenden euro's. Maar of Alexander Pechtold dat het waard vindt? "Het is eigenlijk gewoon een kindertekening. Maar wel leuk."
Lees verder onder de foto.
"Charmant ding"
Op latere leeftijd ging Beatrix boetseren en beeldhouwen. Twee van haar werken worden nu gebruikt als prijs. Het Appeltje van Oranje, wat eigenlijk een sinaasappel is, wordt jaarlijks uitgereikt aan maatschappelijke initiatieven en projecten. Alexander Pechtold is zeer te spreken over de bijbehorende prijs, gemaakt door prinses Beatrix. "Ik vind dit een heel charmant ding. Hier zie je écht een kunstenaar aan het werk."
Lees verder onder de foto's.
Jantje Beton
Ook het beeldje van de Jantje Beton Prijs is gemaakt door prinses Beatrix. Die prijs wordt uitgereikt aan de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. Pechtold kijkt met een kritische blik naar het kleine mannetje: "Zijn hoofd is veel te groot en veel te plat van achteren. Maar het is een heel aandoenlijk mannetje." En daarom zou het beeldje toch best in Pechtolds huis mogen staan. "Dit zou ik nog wel ergens in een hoekje in de kamer willen hebben staan. Maar ja, ik heb geen mooie speeltuin gemaakt", vertelt hij glimlachend.
Lees verder onder de foto's.
Meer koninklijke kunst
Benieuwd naar de kunstwerken die de Oranjes hebben gemaakt? Kijk vanavond naar de nieuwe uitzending van Blauw Bloed om 20:05 uur op NPO 2.
Geschreven door
Jeanine van Nieuwkoop-Steenhoven