Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Déze schilderijen maakte koningin Wilhelmina (en win kaartjes voor de tentoonstelling)

13 januari 2024 · Leestijd 3 min

Een van de bekendste creatieve royals is natuurlijk – nog voor even – koningin Margrethe van Denemarken. Maar wist je dat onze koningin Wilhelmina (1880-1962) ook als grote hobby schilderen had? In Museum Gouda zijn op de tentoonstelling 'Koninklijke kunst' nu twee werken van haar hand te zien.

Al van jongs af aan kreeg Wilhelmina, zoals de meestje meisjes van stand, schilderles. Later werd dit een echt grote hobby van haar. Ze schilderde op straat en later zelfs op het dak van het Koninklijk Paleis op de Dam! Alles om het mooiste uitzicht te krijgen om op het doek te vereeuwigen.

Lees verder onder de foto.

Wilhelmina_op_dak_Paleis
Koningin Wilhelmina schildert op het dak van het Koninklijk Paleis Amsterdam (bron: Paleis Het Loo).

Huwelijkscadeau

De liefde voor kunst is ook te zien aan een huwelijkscadeau die Wilhelmina en Hendrik kregen en op de tentoonstelling te zien is. Het gaat om de Pulchri-kast, een grote kast met allemaal kleine schilderwerkjes erin. Hij is gemaakt door kunstenaars van de Pulchri-studio, een kunstenaarscollectief uit Den Haag met bekende schilders uit de stad zoals Willem Hendrik Mesdag en Jozef Israëls.

Lees verder onder de foto.

Koninklijke Kunst Museum Gouda_frame_1147

Ook leuk om te lezen: deze royals hebben een passie voor kunst. 

Eigen werken

Op de tentoonstelling zijn twee werkjes te zien die koningin Wilhelmina zelf schilderde. Het eerste schilderijtje is een voorstudie waarop viooltjes te zien zijn. Ook het andere schilderijtje is in de buitenlucht gemaakt. De natuur was namelijk het favoriete onderwerp van de gelovige Wilhelmina om te schilderen. "Daarop is een berghut te zien die ze waarschijnlijk in Zwitserland of Noorwegen heeft geschilderd", vertelt conservator van Museum Gouda Jorien Soepboer. "Wilhelmina was een gepassioneerd schilder, en zij trok heel graag de natuur in en het landschap in om Gods schepping vast te kunnen leggen." 

Lees verder onder de foto's. 

Koninklijke Kunst Museum Gouda_frame_2378
Koninklijke Kunst Museum Gouda_frame_2420

Schilderskar

Koningin Wilhelmina had ook een eigen schilderskar zodat ze middenin die natuur kon gaan schilderen. Deze zie je in de video hieronder. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Winactie

Smaakt dit verhaal naar meer? Bekijk dan zaterdagavond het hele item in Blauw Bloed over de tentoonstelling 'Koninklijke Kunst' waarin conservator Jorien Soepboer nog veel meer vertelt.

Wil je de tentoonstelling graag zelf bezoeken, doe dan mee met de winactie! Wij mogen namelijk 5 keer 2 vrijkaarten weggeven. Leuk als uitje met een vriend of vriendin!

Beeld: ANP / Paleis het Loo / Youtube / Kunstmuseum Gouda

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--