Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pracht en praal: de kroon van Farah Diba

15 februari 2024 · Leestijd 2 min

Farah Diba wordt in 1967 samen met haar echtgenoot gekroond. Ze krijgt dan de titel Shahbanou van Iran. Speciaal voor de kroning wordt er een nieuwe kroon gemaakt voor de keizerin en dat is een bijzonder juweel.

Er is geen goede kroon waar de dan 29-jarige Farah mee gekroond kan worden. De taak voor het maken van een nieuwe kroon gaat naar Van Cleef & Arpels. Farah zelf is ook betrokken bij het ontwerp van het juweel.

Meer dan duizend diamanten

De kroon bestaat uit veel verschillende edelstenen. Zo heeft de kroon ongeveer honderd parels, tientallen robijnen, tientallen smaragden en meer dan duizend diamanten. Al deze kostbare edelstenen mogen Iran niet verlaten en dus wordt de kroon daar gemaakt. In zes maanden tijd en onder strikte beveiliging, wordt het juweel gemaakt voor de grote dag.

Lees verder onder de foto.

Farah Diba kroon
Farah met de kroon op haar hoofd.

Lees ook over de kleindochters van Farah Diba.

Op de dag van de kroning plaatst de keizer zelf de kroon van witgoud, groen fluweel en veel edelstenen op het hoofd van zijn vrouw. Daarnaast draagt Farah een bijpassend collier om haar hals dat ook door Van Cleef & Arpels is ontworpen.

Kroning keizer Iran
De keizer en keizerin.

De echte kroon, die 2 kilo weegt, is nog altijd in Teheran in Iran. Voor de liefhebber is er ook een replica van de kroon, maar die zou Farah zelf in haar huis in Parijs hebben staan.

Replica kroon Farah Diba
Een replica van de kroon.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--