Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kroon moet aangepast worden voor koning Charles

6 december 2022 · Leestijd 2 min

De kroon van Sint Edward is uit de Tower of London verwijderd zodat deze de komende tijd kan worden aangepast in aanloop naar de kroning van Charles op 6 mei. Dat heeft Buckingham Palace meegedeeld. Geheel volgens traditie zal Charles met het kroonjuweel gekroond worden in Westminster Abbey in Londen.

Ook koningin Elizabeth, de moeder van Charles die 8 september op 96-jarige leeftijd overleed, droeg de kroon van Sint Edward bij haar kroning op 2 juni 1953. De beroemde kroon is ooit gemaakt voor Charles II in 1661. De kroon weegt meer dan 2,3 kilo en is voornamelijk vervaardigd uit goud en edelstenen.

Lees verder onder de foto!

Elizabeth-Kroning-1953
Koningin Elizabeth, de moeder van Charles, bij haar kroning op 2 juni 1953.

De koning zal traditiegetrouw ook de Imperial State Crown dragen op de dag van zijn kroning. Zijn moeder en grootvader droegen deze kroon ook op hun kroningsdag. De Imperial State Crown werd door wijlen koningin Elizabeth ook tijdens de jaarlijkse opening van het parlement gedragen.

Koningin-Elizabeth-Opening-parlement-2015
De Britse koningin Elizabeth draagt de 'Imperial State Crown' tijdens de opening van het parlement in 2015.
Koninklijke-familie-1937-kroning
Hier poseert de Koning George VI na zijn kroning voor een portret met zijn gezin. De koning draagt hier de 'Imperial State Crown'. In het midden staat een jonge prinses Elizabeth.

Ook koningin-gemalin Camilla wordt op 6 mei gekroond in Westminster Abbey, waar ook de uitvaartdienst van haar schoonmoeder Elizabeth plaatsvond. De aartsbisschop van Canterbury leidt de kroning. Tijdens de dienst wordt vooruitgeblikt op de rol van Charles als vorst.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--