Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kroonprinses Victoria 39 jaar

13 juli 2016 · Leestijd 3 min

Kroonprinses Victoria van Zweden is donderdag 39 jaar geworden! Victoria viert de verjaardag samen met haar gezin op het eiland Öland.

Kroonprinses

Kroonprinses

Prinses Victoria wordt in 1977 geboren en is het oudste kind van Carl Gustaf en Silvia. Twee jaar laten krijgt Victoria er een broertje bij, Carl Philip. Aanvankelijk zou Carl Philip kroonprins van Zweden zijn. Echter wordt dat jaar de Troonopvolgerswet uit 1810 gewijzigd. Het oudste kind, ongeacht het geslacht, erft de troon. Per 1 januari 1980 is niet langer Carl Philip kroonprins maar Victoria kroonprinses. Naast een jongere broer heeft Victoria ook nog een zusje, Madeleine (1982)

Silvia-carl-philip-gustaf-victoria-madeleine.jpg

Anorexia

Anorexia

Als de prinses twintig is maakt ze een moeilijke tijd door. Victoria had anorexia. Ze krijgt professionele hulp en kiest ervoor om in de Verenigde Staten te wonen en studeren. Zo kan ze zich, zonder bemoeienis, focussen op haar ontwikkeling en gezondheid. In 2002 spreekt de prinses over de zware periode: "Ik had eetstoornissen en was mij er bewust van. Het was enorm zwaar. Ik, Victoria, bestond niet. Het voelde alsof alles in mijn leven en om mij heen door anderen bepaald werd. Het enige wat ik zelf kon bepalen was het eten dat ik at."

Victoria-geslaagd.jpg

Daniel

Daniel

Voordat kroonprinses Victoria haar ware liefde Daniel leert kennen, brengt ze haar dagen door met een andere Daniel: Daniel Collert. Hij is een jongen van goeden huize en verhuist met de prinses mee naar Amerika. In 2001 gaat het stel uit elkaar. Een jaar later wordt Victoria voor het eerst met Daniel Westling gespot, haar personal trainer en sportschooleigenaar. Er is wat kritiek omdat Daniel een 'gewone' Zweedse jongen is. Victoria laat in een interview blijken dat ze dat een ouderwetse gedachte vindt: "Ik denk dat de moderne reden om te trouwen is dat je van elkaar houdt, ook voor de Zweden. Dan maakt het niet uit waar iemand vandaan komt."

Daniel-Victoria-jong.jpg
Victoria-jong.jpg
Victoria-Daniel.jpeg

Huwelijk

Huwelijk

Op 19 juni 2010 trouwt Victoria met Daniel. Het romantische huwelijk wordt afgesloten met een sprookjesachtig bal. Daniel Westling, de normale jongen, wordt prins. Prinses Amalia, de oudste dochter van koning Willem-Alexander, is bruidsmeisje op de feestelijke dag.

Kus-Hand-Victoria-Daniel.jpg
Victoria-Daniel-jurk.jpg
Amalia-Victoria-Daniel.jpg

Estelle en Oscar

Estelle en Oscar

In 2012 wordt het eerste kind van Victoria geboren: prinses Estelle. Anders dan in Nederland zien we de dochter van Victoria en Daniel regelmatig in het openbaar. Heel Zweden mag dan even genieten van de lach van het vrolijke meisje.

Prinses-Estelle_01.jpg
Estelle-Blij-duimen.jpg
Een jonge Estelle steekt enthousiast haar duimen in de lucht.
Estelle-Daniel-Victoria.jpg

Als Victoria in 2015 opnieuw zwanger raakt moet Estelle daar even aan wennen. Als de pers vraagt of Estelle graag een broertje of zusje wil antwoordt Victoria: "Ze wil heel graag een hamster". Op 2 maart 2016 wordt Victoria opnieuw moeder. Ditmaal van een zoon, prins Oscar.

Kronprinsessan Victoria Prins Oscar Copyright TheRoyalCourt Sweden Foto Kate Gabor Kungahuset se
Prins-Oscar-van-Zweden.jpg

Wij wensen de prinses een hele fijne verjaardag!

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--