Laurent: van populairste prins naar het zwarte schaap van de familie
In de documentairereeks 'Laurent - rebelse prins' duiken we in het leven van prins Laurent van België. Waar in het eerste deel zijn ongelukkige jeugd aan het Belgische hof wordt besproken, gaat het tweede deel over zijn leven als jongvolwassene. Wist je bijvoorbeeld dat prins Laurent eerst de populairste prins was van het hof? Lees verder in dit artikel.
Na een wetswijziging in 1991 in België kan prins Laurent geen aanspraak meer maken op de troon. Prinses Astrid, het tweede kind van Albert en Paola, neemt Laurents plaats in als de zogenoemde 'reservetroonopvolger'. Begin jaren negentig verhuist prins Laurent onder dwang naar zijn 'eigen' woning in Tervuren. Hij noemt de woning Villa Clémentine, vernoemd naar de jongste dochter van koning Leopold II. De media noemen de villa zijn ballingsoord.
"Mediaprins"
Wanneer Albert in 1993 koning der Belgen wordt, eist Laurent pas echt de aandacht op. "Nu hij de zoon van de koning is, wil hij er echt bij horen", zo stelt Mario Danneels in de documentaire. En daar gebruikt hij de media voor. Laurent geeft een televisie-interview dat wordt opgenomen in Villa Clementine. Maar het interview verliep moeizaam en het gesprek kwam niet echt van de grond, zo valt te zien in de documentaire.
Lees verder onder de foto.
"Vanaf dat moment werd hij een beetje een mediaprins", zo vertelt de journalist die hem destijds opzocht voor het interview in Villa Clémentine. "Hij gaf zijn nummer aan iedereen, zeker vrouwelijke journalisten", zegt Danneels. Na zijn wankele debuut op televisie, begint prins Laurent naam te maken in de media. Veel redacties hebben zijn nummer en weten hem te bereiken. Ook duikt de prins op bij filmpremières en festivals.
Populairder dan broer Filip
"Hij was echt een populaire prins midden jaren negentig. Hij was gevat, hij was grappig. Hij kwam niet zo plechtig over", duidt Danneels. Hierdoor wint Laurent aan populariteit boven zijn broer prins Filip, die op dat moment kampt met een imagoprobleem. Hierdoor wordt de afstand tussen de broers nog groter. Op een moment is hij zelfs het populairste lid van de koninklijke familie, terwijl hij geen officiële verplichtingen heeft.
De populariteit heeft Laurent te danken aan zijn atypisch gedrag. Door de spot te drijven met het koningshuis, wordt hij door de Belgen meer geliefd. Daarnaast is hij benaderbaar, dit in tegenstelling tot het gesloten koninklijk huis. En dat verhoogt de populariteit enorm. Het excentrieke karakter van Laurent is daarnaast interessant voor de pers om over te berichten.
Lees verder onder de foto.
Gevaar op de weg
Maar dan komt daar een kanteling. Prins Laurent geniet zo van de aandacht, dat hij zichzelf daarin verliest. "Hij zweefde op die wolk van volkse adoratie", aldus Danneels. "Populariteit is zeer vluchtig." Zijn band met de pers verandert en Laurent geeft hen de schuld van zijn afnemende populariteit. En door zijn roekeloze gedrag in het verkeer, gaat zijn imago er niet op vooruit.
Moeizame familieband
Ook de moeizame band tussen koning Albert en prins Laurent wordt besproken. "Hij heeft geen band meer met zijn vader", zo stelt een journalist. Als voorbeeld noemt hij beelden uit de Sint-Michielskathedraal waar Laurent zijn vader voorbijloopt zonder te groeten. "Laurent heeft een heel goed geheugen. Hij kan niet vergeten wat hij heeft moeten meemaken in zijn kindertijd." In 2001 krijgt Laurent het Belgische hof zover om dezelfde toelage te krijgen als zijn zus prinses Astrid, wat de banden alleen maar onder druk zet. Prins Laurent eist de toelage op, maar heeft geen officiële taken binnen het hof.
Lees verder onder de foto.
Wanneer de adviseur van Laurent vanwege het zogenoemde Marineschandaal voor fraude wordt aangeklaagd, wordt Laurent in 2007 opgeroepen als getuige. Het is voor het eerst dat een lid van de Belgische koninklijke familie moet getuigen in een rechtszaak, iets waar koning Albert persoonlijk toestemming voor heeft gegeven. Dit verslechtert de band tussen vader en zoon.
De komende twee weken worden de andere drie afleveringen van de documentaire uitgezonden door de EO. Zondag 30 juni 23:05 is het tijd voor deel 3: De vrouwen van Laurent. Terugkijken kan natuurlijk ook altijd via NPO start.
Foto's: ANP
Geschreven door
Renée Prenger