Leuven verwijdert beeld koning Leopold II
De Belgische gemeente Leuven haalt een beeld van de voormalige, omstreden koning Leopold II weg bij het stadhuis. Dat heeft het gemeentebestuur besloten om "de geschiedenis van de kolonisatie voor de huidige en toekomstige generaties te duiden en recht te zetten". De beslissing "past in een breder traject van dekolonisatie". Het beeld wordt binnen opgeborgen.
De tweede koning der Belgen wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen Congolezen in de toenmalige Kongo-Vrijstaat die in de negentiende eeuw zijn privébezit was. De Black Lives Matter-demonstraties die uit de Verenigde Staten ook naar België zijn overgewaaid, hebben oude wonden van de geschiedenis weer opengereten. In verschillende plaatsen werden standbeelden van Leopold II besmeurd en beschadigd. Een aantal gemeentes heeft beelden al weggehaald.
Vorige week heeft het Belgisch parlement de commissie Buitenlandse Zaken opdracht gegeven te kijken hoe vorm kan worden gegeven aan de verwerking van en verzoening met het koloniaal verleden, en welke wetenschappers, gemeenschappen en andere expertgroepen daarbij betrokken kunnen worden.
Op 30 juni is het zestig jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd. Ook het gebied Ruanda-Urundi stond bijna vijftig jaar onder Belgisch bestuur. Dat werd op 1 juli 1962 onafhankelijk als de staten Rwanda en Burundi.
Bron: ANP
De EO maakte de afgelopen weken een tv-programma over racisme, getiteld 'Ook hier.' Bekijk hier de afleveringen terug.