Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het liefdesverhaal van prins Joachim en prinses Marie

28 maart 2024 · Leestijd 4 min

Frans, de taal van de liefde. En in dit liefdesverhaal speelt de Franse taal wel een heel belangrijke rol. Als de Deense prins Joachim geen Frans had gesproken, had hij zijn vrouw, prinses Marie, misschien wel nooit ontmoet. In dit artikel lees je alles over hun liefdesverhaal.

De Deense prins Joachim is de tweede zoon van koningin Margrethe en wijlen prins Henrik. Hij trouwt in 1995 met de Hongkongse Alexandra Christina Manley, met wie hij twee kinderen krijgt: graaf Nikolai en graaf Felix. Dat huwelijk houdt geen stand en op 16 september 2004 kondigen ze hun scheiding aan. In 2005 is de scheiding officieel.

Een toevallige ontmoeting dankzij de Franse taal

Tijdens zijn eerste huwelijk ontmoet prins Joachim zijn toekomstige vrouw, de Franse Marie Cavallier, voor het eerst. De Franse taal speelt een cruciale rol bij deze ontmoeting. Tijdens een diner worden ze namelijk naast elkaar gezet, omdat zij de enige twee zijn in het gezelschap die Frans spreken. "Ik was op dat moment getrouwd. Maar omdat we de enige twee Franssprekende mensen bij het diner waren, werden we naast elkaar gezet. Marie was nog nooit in Denemarken geweest, dus het was leuk om met haar te praten. Onze romance begon echter pas veel later", vertelt Joachim later over de ontmoeting.

Lees verder onder de foto.

Joachim 2005
Prins Joachim in 2005.

"Ik hoefde niet gered te worden door een Deense prins"

In 2005, wanneer prins Joachim en Alexandra Manley officieel gescheiden zijn, starten hij en Marie met daten. In het begin worden de twee vaak gespot in Frankrijk, waar ze samen hun vakanties doorbrengen. Marie vertelt later in een interview ter ere van haar 40ste verjaardag dat ze in het begin erg terughoudend is in haar relatie met de prins. "Ik had een geweldig leven, ik hoefde niet gered te worden door een Deense prins. Er was geen twijfel over dat ik van hem hield, maar ik had mijn eigen leven. Ik was gelukkig en ik was trots. Ik was er gewoon nog niet klaar voor om te trouwen en de verantwoordelijkheden op me te nemen die horen bij het lid worden van een koninklijke familie".

De verloving en het huwelijk

Ondanks de twijfels van Marie in het begin van hun relatie houdt de liefde stand. In de zomer van 2007 zien we het stel voor het eerst bij een officiële aangelegenheid met de Deense koninklijke familie. Kort daarna vraagt Joachim Marie ten huwelijk en in oktober van dat jaar wordt hun verloving bekendgemaakt door het Deense hof.

Lees verder onder de foto.

Verloving Joachim en Marie
Prins Joachim en Marie Cavallier na het bekendmaken van hun verloving in 2007.

De van oorsprong rooms-katholieke Marie krijgt in aanloop naar het huwelijk de Deense nationaliteit en bekeert zich tot de Evangelisch-Lutherse kerk. Op 24 mei 2008 trouwen prins Joachim en Marie Cavallier met elkaar in Møgeltønder in het zuiden van Denemarken. Prinses Marie draagt een trouwjurk van de hand van de Spaans-Italiaanse ontwerper Arasa Morelli en een tiara die ze leent van haar schoonmoeder koningin Margrethe. Een leuk detail: de kinderen van Joachim uit zijn eerste huwelijk, graaf Nikolai en graaf Felix, zijn bruidsjonkers op de feestelijke dag.

Lees verder onder de foto's.

Huwelijksportret_Joachim_en_Marie
Het officiële huwelijksportret van Joachim en Marie, met Joachims zoontjes Nikolai en Felix.
Prinses_Marie_met_haar_vader_huwelijksdag
Marie aan de arm van haar vader Alain Cavallier. Na de huwelijksvoltrekking mag de bruid zich prinses van Denemarken noemen.
Huwelijksdag_Joachim_en_Marie_1
De bruidsjapon is een ontwerp van Arasa Morelli.

Gezinsleven

In het jaar na de bruiloft wordt het eerste kind van prins Joachim en prinses Marie geboren: graaf Henrik. Drie jaar later volgt een dochter: gravin Athena. Prins Joachim woont met zijn vrouw en twee jongste kinderen een aantal jaar in Denemarken en daarna in Frankrijk. In 2023 verhuizen ze naar Washington D.C., voor het werk van Joachim voor de Deense ambassade.

Familie Joachim en Marie2
Van links naar rechts: graaf Felix, prinses Marie, prins Joachim, gravin Athena, graaf Henrik en graaf Nikolai in 2022.
Familie Joachim en Marie1
Van links naar rechts: graaf Nikolai, prinses Marie, gravin Athena, graaf Henrik, prins Joachim en graaf Felix in 2023.

Foto's: ANP

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--