Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Liveblog: Alles over koninklijke familie in Eindhoven

27 april 2021 · Leestijd 13 min

Het is vandaag Koningsdag! De koninklijke familie gaat vandaag naar Eindhoven. Bekijk hier de laatste foto's en video's!

Liveblog gesloten!

Dit was het voor vandaag! We sluiten het liveblog en hopen dat je genoten hebt van alle foto's en video's.

Nagenieten: De leukste beelden

Wat een leuke dingen zijn er vandaag allemaal voorbij gekomen! Benieuwd naar de mooiste beelden? Bekijk die snel hieronder.

Fotoalbum

Even lekker nagenieten van de viering van Koningsdag in Eindhoven? Bekijk de allerleukste foto's in ons album.

Bekijk het fotoalbum

Koninklijk gezin bij The Streamers!

Koninklijk_gezin_streamers.jpg

Superleuk: het koninklijk gezin bezocht vanmiddag de repetitie van The Streamers, een groep Nederlandse artiesten die vanavond optreedt in de koninklijke stallen in Den Haag. Bekijk hier meer foto's!

Proost!

Voor de Nationale Toost sprak de koning met een glas champagne in de hand. "Ik toost op uw gezondheid, op Nederland, wat zo snel weer mogelijk aan het leven kan beginnen. Tot Koningsdag volgend jaar in normale omstandigheden!"

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Een Koningsdag om hopelijk nooit te herhalen'

Koning Willem-Alexander hoopt dat er volgend jaar weer een normale Koningsdag kan worden gevierd. "Dit was een Koningsdag om nooit te vergeten en hopelijk nooit te herhalen", zei hij vlak voor zijn vertrek uit Eindhoven.

Het bezoek van iets meer dan twee uur was snel gegaan, vond de koning. "We zijn nog even naar woorden aan het zoeken", zo begon de koning. Hij dankte onder meer de mensen die voor het programma hadden gezorgd, maar had ook speciale aandacht voor de mensen voor wie het op dit moment geen feest is.

"Uiteraard gaan onze harten uit naar iedereen die geen feest kan vieren. Al die mensen in de zorg, op de ic's, de mensen die thuis liggen met corona, mensen die dierbaren hebben verloren. We leven ontzettend mee."

"Ik roep nogmaals op: laten we het samen doen, dan kunnen we zo snel mogelijk terug naar normaal. Dus hopelijk volgend jaar weer een normale Koningsdag." Voor vertrek vond er ook een persgesprek met het koninklijk gezin plaats. Je leest hier alles over het persmoment met de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. De losse fragmentjes kun je hieronder bekijken.

Koningspaar spreekt met de pers

De koning en koningin kijken uit om lekker naar het terras gegaan. "Dat is ons ook niet vreemd", aldus koning Willem-Alexander.

Amalia en Alexia over de lockdown

De zussen Amalia en Alexia reflecteerden op hun leven tijdens de lockdown. Want de gezelligheid met vrienden, die missen ze best wel. En wat gaat Amalia eigenlijk in haar tussenjaar doen?

De stem van Ariane!

Koningsdag_Eindhoven_11.jpg

We hoorden haar voor het eerst een vraag beantwoorden: prinses Ariane. Want hoe vindt zij het nou eigenlijk om steeds een grotere rol te krijgen op dagen zoals Koningsdag?

Historisch juweel voor prinses Amalia

Prinses Amalia draagt vandaag een bijzonder en historisch juweel! Het gaat om een paar aquamarijnen die van prinses Juliana geweest zijn. Ook haar moeder koningin Máxima heeft ze weleens gedragen.

Achter de schermen bij Blauw Bloed

Op de redactie hebben wij vanochtend natuurlijk ook de Koningsdag-uitzending bekeken! Bekijk hier de beelden en wat Jeroen en Tirza ervan vonden.

Amalia heeft eerste rijles gehad!

De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane hebben tijdens Koningsdag in Eindhoven virtueel tegen elkaar geracet in een Formule 1-auto. Amalia kwam als eerste over de finish, mogelijk met dank aan de eerste rijles die ze achter de rug heeft. "Ik heb één rijles gehad. De anderen zijn allemaal afgelast", zei de prinses.

Samen met Alexia zorgde ze voor een nek-aan-nekrace tot de finish. Gelukkig konden de auto's niet beschadigd raken want anders hadden de drie waarschijnlijk niet het einde gehaald. De drie prinsessen spinden meermalen, belandden in het gras en zelfs in de muur, maar konden daarna hun race weer voortzetten.

Lees verder onder de foto's.

De dochters van het koningspaar maakten onder leiding van voormalig Formule 1-coureur Robert Doornbos een rondje over het circuit van Zandvoort, dat eigendom is van prins Bernhard. De installatie in de simulatoren was al lastig door de hakken van de prinsessen, maar eenmaal klaar vloog Amalia uit de startblokken.

Na de overwinning van Amalia maakte ze plaats voor haar vader en ging ook koning Willem-Alexander een rondje over het circuit. Dat ging niet naar verwachting, vond hij. "Het ging slecht", lachte Willem-Alexander toen hij 'uitstapte'.

Alexia aan kop met hoovercraftrace

Alexia en Ariane lieten zich uitdagen om mee te doen aan een heuse hovercraft-race, gemaakt van motors en stofzuigers. En Alexia, die ging aan kop!

Prinsessen speelden Minecraft met elkaar

De prinsessen speelden vroeger het spel Minecraft met elkaar. Dat vertelde prinses Alexia tijdens de talkshow van Koningsdag in Eindhoven. Dat is een spel waarbij je een eigen virtuele wereld bouwt en tegen elkaar kunt strijden.

De koning weet nog goed dat zijn dochters hun onlinewerelden in het spel "in brand" staken, zo blikte hij terug. Maar dat is volgens Amalia lang geleden. Nu kijken de prinsessen liever naar Netflix. "Nu studeren jullie, hè", reageerde Máxima met een knipoog.

De Oranjes wisten wel de quiz over de regio Eindhoven te winnen. Het Team Van Oranje versloeg met tien punten de vier andere teams. "We zijn niet competitief, maar we willen niet verliezen", reageerde Amalia op de winst. Het gezin won een beeldje.

De koning en zijn gezin hadden zich goed voorbereid op de vragen over verschillende thema's in de regio. Ze hadden vrijwel alle vragen goed.

Zenderen prinsessen was 'extra spannend'

Prinsessen_Los.jpg

De uitzending van de koninklijke deelname aan Koningsdag is dit jaar 'extra spannend', aldus NOS-producent Mike van Breemen. Dit omdat het koninklijk gezin voor het eerst 'gezenderd' is. Dat betekent dat in principe alles wat wordt gezegd ongefilterd de huiskamers in kan worden geslingerd. Er is in de uitzending geen vertraging ingebouwd, zoals in Amerika bij live-uitzendingen vaak gebeurt om 'bloopers' of vloeken tegen te kunnen houden. "Dat gebeurt hier niet."

Volgens Van Breemen is de huidige opzet van het Koningsdag-programma pas zo'n drie weken geleden tot stand gekomen. In plaats van een programma dat zich grotendeels buiten zou afspelen werd het een "televisie-uitzending." Dat vergde in korte tijd een enorme omschakeling.

"Voor de inhoud is Eindhoven verantwoordelijk. De NOS doet slechts verslag. Zoals we dat anders ook doen," aldus Van Breemen. Hij wil dat onderscheid duidelijk benadrukken. "Wij brengen in beeld wat Eindhoven wil laten zien."

De producent is sinds 1997 betrokken bij de Koninginne/Koningsdag-registratie door de NOS. Behalve dat het potentieel spannender is, is het dit jaar ook gemakkelijker omdat alles zich afspeelt op een klein stukje van het high tech-bedrijventerrein en niet in een stadscentrum.

Máxima: "Graag harder gereden in zonne-auto"

Koningin Máxima had het leuker gevonden als ze wat meer kon scheuren in de auto op zonne-energie van Lightyear. De koninklijke familie kwam dinsdagochtend in Eindhoven aan in een karavaan van oude en nieuwe auto's om Koningsdag te vieren. De koning reed samen met zijn oudste dochter Amalia voorop in een oude DAF, die bij zijn geboorte cadeau werd gegeven aan de koninklijke familie. Máxima reed samen met Alexia en Ariane achter haar echtgenoot.

"We hadden een probleem, we gingen 20 kilometer per uur dus ik kon niet inhalen", zei de koningin na afloop lachend tijdens de Koningsdag-talkshow. De koning kon beamen dat ze dat anders wel had gedaan. "Ze had het zeker geprobeerd."

Voor Willem-Alexander was de rit in de DAF erg leuk. "Heel bijzonder dat ik nu in het echt met mijn dochter, de volgende generatie, erin mocht rijden. Is echt fantastisch geweest."

Voorproefje op Streamers-concert

Het koninklijk gezin heeft bij aankomst in Eindhoven alvast een voorproefje gehad op het concert van The Streamers op Paleis Noordeinde. Guus Meeuwis, Thomas Acda, Paul de Munnik, Nick & Simon en Roel van Velzen zongen met elkaar 'Our House' van Crosby, Stills, Nash & Young. Guus feliciteerde de koning na afloop met zijn 54e verjaardag. "Wij verheugen ons op het nu al legendarisch concert dat wij vanavond bij jullie gaan geven", aldus de zanger.

De koning reageerde dankbaar. "Our house is a very very fine house", verwees hij naar de songtekst van Our House. "Jullie zijn van harte welkom in ons huis voor een fantastisch concert vanavond. We verheugen ons erop en heel veel dank voor dit voorproefje." The Streamers spelen dinsdagavond op het plein bij de Koninklijke Stallen voor de koning.

Welkom in de Selfiestraat

Omdat Koningsdag vanwege de coronamaatregelen zonder publiek wordt gevierd hebben Eindhovenaren de koninklijke familie digitaal verwelkomd. Willem-Alexander, Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane namen plaats in de zogenoemde 'selfiestraat' voor de grote schermen om korte gesprekken met ze te voeren.

De digitale aanwezigen hadden allen iets bijzonders gedaan of meegemaakt. Zo was er een man die iemand had gered, een Oranjefan en een persoon die zich inzet voor vrouwenemancipatie. "Ik zou graag naast u komen staan", zei de koning tijdens een van de gesprekken.

Lees verder onder de foto's.

Ook de prinsessen missen de fysieke aanwezigheid van het publiek. "We hadden u graag in het echt willen ontmoeten, maar door corona is het minder", zei Amalia tijdens een onderonsje met een oudere dame.

Aankomst in de DAF!

De koninklijke familie komt aan in DAF's. Hier zien we prinses Amalia en de koning. Het gezin is in een karavaan van oude en nieuwe auto's aangekomen bij de High Tech Campus. De jarige job reed samen met zijn oudste dochter Amalia voorop in een oude DAF, die bij zijn geboorte cadeau werd gegeven aan de koninklijke familie. Máxima reed samen met Alexia en Ariane achter haar echtgenoot in een hightech Lightyear.

Kijk mee met de livestream in Eindhoven

Wil je weten wat er nog meer in Eindhoven te zien is? Kijk dan op www.koningsdageindhoven.nl en kies een leuke stream uit om mee te kijken! Hier is ook het programma van de koninklijke familie te volgen.

Streamers bezig met Wilhelmus

De Streamers gaan optreden in de Koninklijke Stallen in Den Haag.
De Streamers gaan optreden in de Koninklijke Stallen in Den Haag.

The Streamers gaan dinsdag proberen een extra ‘koninklijk’ tintje te geven aan hun koningsdagconcert in Paleis Noordeinde. "We hebben echt gekozen voor een royal insteek", vertelt Roel van Velzen, een van de deelnemende artiesten van de gelegenheidsband. Verder doen onder meer Guus Meeuwis, Rolf Sanchez, Kraantje Pappie, Davina Michelle en Miss Montreal mee. Wat de 'royal insteek' precies inhoudt, kan hij nog niet verklappen. "Ik ben bezig met het Wilhelmus. Daar houd ik het bij."

Acteur Frank Lammers, die de rol van bandmanager van The Streamers vervult, houdt zich ook bezig met de koninklijke insteek. "Ik heb me gestort op de etiquette van het koningshuis en zorg ervoor dat iedereen zich een beetje goed gedraagt", vertelt Lammers, die zelf ook aanwezig zal zijn op Paleis Noordeinde. "Ik ga dat allemaal in goede banen leiden. Iemand moet het zijn, hè."

De twee zijn zeer vereerd door de uitnodiging op het paleis. Een popconcert van deze omvang heeft nog nooit eerder plaatsgevonden op het binnenplein van de stallen van Noordeinde. "En misschien komt het koninklijke gezin ook nog wel even luisteren. Dat zijn unieke ingrediënten", zegt Van Velzen.

Er komt ook een speciale koningsdagquiz, vertelt Lammers. "We gaan muziek spelen die iets met de koning te maken heeft, en dan mag het publiek raden waarom we dat nummer spelen, bijvoorbeeld." Er vallen ook prijzen te winnen, maar die houden de mannen vooralsnog geheim.

Paleizen decor voor optredens tijdens Koningsdag

ANP-12235808.jpg

Bij de paleizen gaat Koningsdag dit jaar niet ongemerkt voorbij. Vanaf het terrein bij Het Loo, Soestdijk en Noordeinde klinkt er dinsdag muziek.

Paleis Het Loo in Apeldoorn is op de verjaardag van koning Willem-Alexander de locatie voor De Dag van de Nederlandse Popmuziek van NPO Radio 2. Onder anderen Alain Clark, Douwe Bob, Wies en Chef'Special verzorgen er liveoptredens die te horen zijn op de radio.

Omroep MAX zendt dinsdagmiddag live uit vanaf Paleis Soestdijk in Baarn. Onder meer OG3NE en Gerard Joling treden op tijdens de uitzending, die te zien is op NPO 1.

Supergroep The Streamers heeft dinsdagavond de eer om het eerste popconcert te geven bij Paleis Noordeinde in Den Haag. Vanaf het plein bij de Koninklijke Stallen verzorgt de groep, bestaande uit onder anderen Guus Meeuwis, Davina Michelle en Typhoon, een livestreamconcert. De koning, die dinsdag 54 jaar wordt, komt samen met zijn gezin kijken bij de repetitie van The Streamers.

Willem Alexander, Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane vieren Koningsdag overdag in Eindhoven.

Koningsdagpeiling: koning, Máxima en monarchie minder populair

Fotoboek_Koningsdag_2020.jpg

Het vertrouwen in koning Willem-Alexander is door de ophef over zijn vakantie naar Griekenland flink lager dan in eerdere jaren. Dat meldt de NOS op basis van de jaarlijkse Koningsdagenquête die bureau Ipsos in opdracht van de omroep heeft uitgevoerd op basis van een representatieve steekproef onder duizend Nederlanders. Ook het draagvlak voor de monarchie en de waardering voor koningin Máxima zijn volgens de peiling significant afgenomen.

De koning en zijn gezin raakten vorig jaar in opspraak toen ze op vakantie gingen naar Griekenland, terwijl Nederland in lockdown ging. Een tussentijdse peiling die Ipsos eind vorig jaar in opdracht van Nieuwsuur uitvoerde, liet al een stevige daling zien in het vertrouwen in de koning. In april 2020 vertrouwde 76 procent van de ondervraagden de koning, eind vorig jaar was dat nog 47 procent. Inmiddels is het vertrouwen in de koning weer iets gestegen naar 57 procent.

Ongeveer de helft van de respondenten vindt de koning betrokken en meelevend. Vorig jaar omschreef zo'n 70 procent hem nog met die woorden.

68 procent van de ondervraagden is positief over koningin Máxima, tegenover 83 procent in april 2020. Volgens de peiling staat 58 procent nog achter de monarchie. Vorig jaar was dat ongeveer 75 procent. Bijna een kwart van de ondervraagden vindt dat Nederland een republiek moet worden.

Driekwart van de ondervraagden zegt daarnaast dat prinses Amalia een te hoge toelage ontvangt zodra ze achttien wordt. Die toelage bedraagt 1,6 miljoen euro.

Koningsdagactie

Banner_def_BB.jpg

Maak er thuis een feestelijke Koningsdag van met een speciaal koninklijk pakket! Als je nu Vriend van Blauw Bloed wordt, ontvang je een Spotify-lijst met koninklijke muziek, een kennisquiz, gesprekskaartjes over de royals en andere koninklijke onderdelen om jouw Koningsdag tot een feestje te maken.

Extra leuk is dat als je vóór 28 april vriend wordt, je kans maakt op 1 van de 3 prijspakketten t.w.v. €42,50. Hierin vind je het nieuwe fotoboek ‘Máxima, Glans van Oranje’ én de enige echte Blauw Bloed-Dopper! Meer weten? Word vriend

Op de foto en op weg naar Eindhoven!

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane zijn vertrokken richting Eindhoven vanaf Paleis Huis ten Bosch om Koningsdag te vieren. Het Koninklijk Huis deelde op social media een foto waarop het gezin samen voor de deur poseert.

In de Brabantse stad staat de Oranjes bij de Tech Campus een hoop activiteiten te wachten. Het gezin begint de dag met het rijden in een karavaan van oude en nieuwe auto's. Ook staan er onder meer optredens, een regioquiz en een talkshow op het programma.

Benieuwd naar de outfits van de koningin en de prinsessen? Lees het hier

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Premier Rutte feliciteert de koning

Ook premier Mark Rutte feliciteert de koning. "Ik wens hem een mooie, feestelijke dag toe met zijn gezin in Eindhoven. En ik wens iedereen in Nederland een ingetogen, veilige maar vooral fijne Koningsdag toe."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De eerste verjaardagspost!

De eerste verjaardagspost voor de koning, die is natuurlijk van het Koninklijk Huis. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--