Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Liveblog: Volg hier Koningsdag 2024 live in Emmen

27 april 2024 · Leestijd 9 min

Het is zover: Koningsdag 2024 in Emmen! In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle festiviteiten van vandaag en volgen we de koninklijke familie op de voet. Houd ook de Blauw Bloed Instagram in de gaten, want hier delen we video-updates vanuit Emmen.

Wil je weten: dit dragen koningin Máxima en de prinsessen vandaag.

13:26 – Slotakkoord

Na de toespraak stapt dirigent Reinout Douma van het Noordpool Orkest op het podium en wordt het Wilhelmus, gezongen door Rosa da Silva en een gelegenheidskoor onder leiding van Rineke Marwitz, als afsluiter ten gehore gebracht. Natuurlijk zingt het publiek ook mee. Daarna verlaat de koninklijke familie het podium en de stad. Maar voor Emmen is het feest dan nog maar net begonnen.

Koningsdag 2024
Rosa da Silva met de koninklijke familie.
koningsdag 2024
Koningsdag 2024
De koninklijke familie zwaait naar het volk.

13:23 – Dankwoord van koning Willem-Alexander

Na een dankwoord van de burgemeester is het de beurt aan koning Willem-Alexander om het volk toe te spreken. "Heel heel heel, heel veel dank", spreekt de koning. "Emmen is een hele sterke stad waar je graag wil wonen, waar alles gebeurt"

Koningsdag 2024
Koning Willem-Alexander spreekt het volk toe.
ANP-497005157

13:15 – Lekker meezingen

De grote uitsmijter is een mega meezinger met de koninklijke familie. Koningsdag in Emmen kan niet voorbijgaan zonder een optreden van de Drentse artiest Daniel Lohues, die speciaal voor deze gelegenheid optreedt met zijn band.

Scherm­afbeelding 2024-04-27 om 13.18.38
Scherm­afbeelding 2024-04-27 om 13.19.35

13:10 – Een fotomoment

Een nieuw fotomoment is aangebroken in de dierentuin. Ondertussen is het aan het regenen in Emmen.

Koningsdag 2024
In Emmen is het ondertussen begonnen met regenen.

13:06 – Wildlands, de trots van Emmen

Emmen heeft een van de mooiste dierentuinen van Europa, al bijna 90 jaar lang. En het beste is dat deze dierentuin zich midden in het centrum bevindt. Samen met het Atlas theater vormt Wildlands de perfecte plek voor ontspanning, inspiratie, educatie en vermaak in de stad. Het is dan ook geen verrassing dat zelfs de koninklijke familie een bezoek brengt aan deze bijzondere locatie.

Koningsdag 2024
De koninklijke familie kijkt naar een optreden in de dierentuin in Emmen.
Koningsdag 2024
Emmen heeft een van de mooiste dierentuinen in Europa.

12:50 – Prins Floris draait een plaatje

Prins Floris draait ondertussen een plaatje. De prins draait al een aantal jaar als dj.

koningsdag 2024
De prins draait al een aantal jaar als dj.

12:48 – Prinses Amalia blikt terug op haar studententijd in Spanje

"Met je eigen gezin je verjaardag kunnen vieren is het mooiste dat er is. Ik ben heel dankbaar dat iedereen in volle aanwezigheid hier is", zegt de koning.

koningsdag 2024
De koning is dankbaar dat iedereen aanwezig is.

Prinses Amalia blikt terug op haar studententijd in de Spaanse hoofdstad. "Madrid was een geweldige tijd en ik ben heel dankbaar voor iedereen die dit mogelijk heeft kunnen maken. Ik heb daar wel iets meer mijn vrijheid kunnen vinden dan hier mogelijk was."

koningsdag 2024
Prinses Amalia blikt terug op haar studententijd in Spanje.

12:46 – Potje voetbal

Nederland staat bekend als een voetballand, en Emmen is een stad die daar geen uitzondering op vormt. Het is een stad waar het mooie spel iedereen met elkaar verbindt, van het walking footballteam tot het G-team. De koning en zijn familie kan hier meedoen aan een penalty shoot-out. Koningin Máxima waagt zich eraan.

Koningsdag 2024
Koningin Máxima voetbalt fanatiek mee.

12:42 – Ouderwets sjoelen

De wereldkampioen sjoelen, Elly Mensen, geeft een demonstratie. Sjoelen wordt soms gezien als ouderwets, maar het is eigenlijk een serieuze sport die helemaal van deze tijd is. Elly Mensen laat zien wat ze kan. Net als de koninklijke familie.

ANP-497004055
ANP-497003466
Koningin Máxima is fanatiek met sjoelen.
koningsdag 2024
De koning waagt een poging.

12:34 – Plastic bosje bloemen

Een recente prestatie waar Emmen trots op is, is de ontwikkeling van circulair plastic. De koning en zijn familie treffen in Emmen een bloemenweide van circulair plastic genaamd "Circulair Plastic Positivity" aan. Zij krijgen een korte introductie van studenten en Vincent Voet, lector van NHL Stenden, over deze belangrijke stap in het oplossen van een wereldwijd probleem. Een indrukwekkend boeket bloemen van bijna 10 (!) meter vervaardigd met behulp van de nieuwste technieken. De koninklijke familie helpt om de plastic bloemen uit te delen aan het publiek.

koningsdag 2024
De koning en zijn familie lopen in een bloemenweide van circulair plastic genaamd "Circulair Plastic Positivity".

12:32 Ook protest langs de kant

In Emmen wordt er ook geprotesteerd door de republikeinen die vandaag met een handtekeningactie starten om de koning belasting te laten betalen.

Koningsdag 2024
Emmen wordt geprotesteerd door de republikeinen.

12:09 – Wie gaat er winnen?

Het is tijd om in actie te komen! Qmusic dj Jorien Renkema en Radio 538 dj Jordi Warners nemen de koninklijke familie mee in een interactief spel over de prachtige regio Drenthe. De teams bestaan uit kinderen van de kindergemeenteraad en leerlingen uit groepen 7 en 8 van verschillende scholen. Koning Willem-Alexander is uiteraard team captain. Samen raden ze wat er wordt uitgebeeld. Natuurlijk zijn ook de koninklijke familieleden van harte uitgenodigd om deel te nemen en te laten zien wat zij weten over Emmen en Drenthe.

Koningsdag 2024
De koninklijke familie doet fanatiek mee aan de quiz over regio Drenthe.

Prinses Amalia is even fanatiek en heeft zich naar eigen zeggen "extreem goed ingelezen." Desondanks gaat het team van koningin Máxima er met de prijs vandoor.

Koningsdag 2024
Hoera! Het team van koningin Máxima gaat er met de prijs vandoor.
Koningsdag 2024
De koningin neemt de prijs in ontvangst.

Prins Pieter-Christiaan is positief verrast door Emmen. "Het is een industriestad, dus ik verwachtte geen mooie gebouwen. Maar de sfeer is heel goed. De mensen zijn super enthousiast."

Koningsdag 2024
Prins Constantijn en prinses Laurentien komen vaker in Drenthe.

"Wij hebben het mooiste weer in Nederland", zegt prins Constantijn. Ook hij en prinses Laurentien komen vaker in Drenthe. "Wij hebben vrienden hier wonen. En het is ook maar 2,5 uur rijden", zegt prinses Laurentien. Ze vertellen ook dat het goed gaat met hun dochter gravin Eloise die nu in New York stage loopt. "Dat is iets verder weg dan Emmen", grapt het stel. Ook verklappen ze dat ze hun dochter waarschijnlijk wel gaan opzoeken. "Het gaat heel goed met haar, ze geniet en ze geniet van haar stage, het is haar van harte gegund."

11:48 – Cultuur snuiven

De koning en zijn familie verplaatst zich naar het Rensenpark, gelegen op de locatie van de voormalige dierentuin. Het park is een hub geworden voor kunst, cultuur en innovatie. Bij de ingang van het Rensenpark is er een glazen wand waarop jongeren aan het tekenen zijn. De koninklijke familie wordt uitgedaagd om een creatieve bijdrage te leveren. En dat doen ze!

Koningsdag 2024
Ook prins Constantijn maakt een doodle.
Koningsdag 2024
Prinses Amalia tijdens Koningsdag 2024.
Koningsdag 2024
Koningin Máxima laat haar creativiteit de vrije loop.
ANP-497000144

Prins Floris gaat als dj nog draaien vanmiddag. "Heerlijke dag, en lekkere muziek. Even dansen", zegt hij tegen de NOS.

11:38 – Prinsessen over hun studentenleven

De prinsessen vinden de sfeer geweldig en gaan in gesprek met studenten van Emmen. Prinses Amalia neemt hierin het voortouw. "Het is hard studeren, maar het is wel interessant allemaal", zo antwoordt prinses Amalia op de vraag hoe haar studentenleven tot nu toe is. Prinses Alexia heeft momenteel een tussenjaar, prinses Ariane studeert in Italië.

Koningsdag 2024
Even een selfie met prinses Alexia.

11:30 – Ontmoeting Club Onbeperkt

Tijdens het optreden is er een speciale plek gereserveerd voor Club Onbeperkt, een uitgaansgelegenheid voor mensen vanaf 16 jaar met een verstandelijke beperking. De koning vraagt hen naar de uitdagingen en gaat geïnteresseerd het gesprek in. "Kun je vertellen hoe het is", vraagt de koning aan een van de leden. Onze verslaggever volgt deze club de hele dag in de hoop op een ontmoeting met de koning. Of dit is gelukt, zie je vanavond in de uitzending van Blauw Bloed.

koningsdag 2024
De koning praat met een lid van Club Onbeperkt.

11:29 – Hiep, hiep hoera!

Koning Willem-Alexander is jarig en dat vieren we op het Verjaardagsplein. Maar er zijn meer mensen die een reden voor een feestje hebben vandaag. Denk bijvoorbeeld aan andere jarigen, mensen uit Emmen die een lintje hebben gekregen, prinsen en prinsessen Carnaval, de Emmense onderneming van het jaar en nog veel meer! Deze feestvierders zitten allemaal samen op een groot terras en genieten van lokale hapjes en drankjes. Uiteraard is er ook muziek, met een optreden van Jannes, ook wel bekend als de koning der piraten.

ANP-497000275
Lief.
Koningsdag 2024
Prinses Alexia lacht naar de camera.

11:27 – Tompoucen uitdelen

De koninklijke familie deelt tompoucen uit aan het publiek. Want, wie jarig is trakteert!

Koningsdag 2024
De toeschouwers zijn blij om de koning te zien.
Koningsdag 2024
Wie jarig is, trakteert!.
Koningsdag 2024
Koningin Máxima deelt oranjetompoucen uit.

Prins Maurits en prinses Marilène geven toe aan de NOS dat ze Emmen "ver weg, maar de moeite waard vinden." De twee zijn blij dat het niet regent en geven toe al vaker in Emmen te zijn geweest. Mede omdat een vriend van het stel hier woont.

koningsdag 2024
Prins Maurits en prinses Marilène vinden Emmen ver weg, maar de moeite waard.

11:25 – Dansen verbindt

Op het tweede plein komen dertien dansgroepen samen om allerlei verschillende stijlen op de dansvloer te laten zien: dansen verbindt. Het is een mooie mix van historische en moderne dans. Het danspaar Dietmar Hoekman en Hilda Wolbers van ’t Aol Volk en breakdancer A.J. overbruggen in eigen stijl decennia dansgeschiedenis. De koning en koningin kijken toe en swingen af en toe zelf mee op de muziek.

koningsdag 2024
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zwaaien naar de dansgroepen.
koningsdag 2024
Allerlei verschillende dansgroepen treden op voor de koninklijke familie.

11:20 – Drentse modeshow

Aan het einde van de straat wordt er een modeshow gehouden waarin te zien is hoe eeuwenoude lokale klederdracht lokale mode-ontwerpers van nu inspireert.

koningsdag 2024
In deze modeshow zien we hoe eeuwenoude lokale klederdracht lokale mode-ontwerpers van nu inspireert.

11:15 – Duik in de geschiedenis van Emmen

In de Noorderstraat wordt de rijke geschiedenis van Emmen uitgebeeld door middel van een galerij van levende standbeelden. Deze beelden variëren van de tijd van de hunebedbouwers tot aan Vincent van Gogh, en van hardwerkende boeren tot het kousenmeisje van Danlon.

standbeeld
De rijke geschiedenis van Emmen wordt uitgebeeld door middel van een galerij van levende standbeelden.

11:00 – Uit de startblokken

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, burgemeester Eric van Oosterhout en kinderburgemeester Kirsten Alting verwelkomen de koninklijke familie op het Noorderplein. Op het Noorderplein wordt de koninklijke familie toegezongen door Bouke Scholten, ook wel bekend als de Emmense Elvis. Er wordt voluit meegezongen. De koning wordt overladen met felicitaties.

Koningsdag 2024
Prinses Ariane ziet er stralend uit in haar monochrome outfit.
Koningsdag 2024
Prinses Amalia schudt handen met Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.
Koningsdag 2024
Het gezin ziet er feestelijk uit vandaag.
Koningsdag 2024
Nu is het de beurt aan de rest van de koninklijke familie om te poseren.
Koningsdag 2024
Het koninklijke gezin poseert voor de foto tijdens Koningsdag 2024 in Emmen.
Koningsdag 2024
De koningin begroet de enthousiaste toeschouwers.

10:50 Eerste foto koninklijk gezin

Het gezin van de jarige koning Willem-Alexander is er klaar voor! Het Koninklijk Huis deelt op Instagram de eerste foto van het vijftal. Naast koning Willem-Alexander en koningin Máxima vieren ook prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane het feestje mee in Emmen. Na het gemis van prinses Alexia in Rotterdam, is het koninklijk gezin vandaag tijdens Koningsdag weer compleet.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

08:45 – Prins Floris is onderweg

Ook prins Floris deelt vanochtend een foto van zijn voorbereidingen. Hij en zijn vrouw prinses Aimée maken een selfie achterin de auto met de caption "on our way". We krijgen ook al een glimp van de outfit van de prinses te zien. Op de foto draagt Aimée een tweed jasje, roze jumpsuit en een sjaaltje om haar hals.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

08:30 – Eerste royal al gespot

Wanneer je in of rondom Emmen woont, had je vanmorgen vroeg zomaar al de eerste royal kunnen zien. Prins Pieter-Christiaan deelt op zijn Instagram namelijk een foto met het plaatsnaambord. De prins is in hardloopkleding en heeft waarschijnlijk zijn ochtendrondje in Drenthe gemaakt. De caption luidt "Goedemorgen Emmen". Schoonzus prinses Aimée reageert onder de foto: "Lopen we niet genoeg vandaag?!" Aan het einde van de ochtend zien we de prins terug tijdens de koninklijke wandeling door Emmen, al zal de prins zich wel even omgekleed hebben.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

07:38 – Eerste oranjefans aan de route

Alhoewel de koninklijke familie pas ronde 11:00 in Emmen arriveert, stroomt de Drenthse stad al vol met oranjefans. Aan de route is men al uren van tevoren op zoek naar de beste plek om de koninklijke familie te zien.

oranjefans-emmen
De eerste oranjefans hebben een plek ingenomen langs de route die de koninklijke familie aflegt door het centrum van Emmen.

07:00 – Start liveblog

In dit liveblog houden we je vandaag op de hoogte van alle festiviteiten in Emmen. Om 11.00 start de koninklijke wandeling, die de koninklijke familie langs negen verschillende pleinen in de stad leidt. Zo is er een dansplein, een verjaardagsplein, een innovatieplein en een meezingplein. En natuurlijk wordt ook het plein bij Emmens bekende dierentuin Wildlands niet overgeslagen.

Waar vier jij Koningsdag vandaag?

Welke royal ben jij op Koningsdag?

Welke royal ben jij op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima of toch prinses Amalia? Doe de test en kom erachter! 🧡🇳🇱

Doe de test

Foto's: ANP / Instagram / NOS

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--