Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Luister: hoe Carel Kraayenhof Máxima tot tranen roerde

2 februari 2022 · Leestijd 3 min

Het is precies twintig jaar geleden dat Willem-Alexander en Máxima elkaar het jawoord gaven in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Carel Kraayenhof (63) zorgde als bandoneonist voor een van de meest emotionele momenten tijdens de grote dag, 2 februari 2002. Met zijn vertolking van het nummer 'Adiós Nonino' roerde hij Máxima tot tranen.

Het is misschien wel een van de beroemdste momenten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis: Máxima die tijdens de huwelijksceremonie in de kerk zichtbaar ontroerd luistert naar 'Adios Nonino', gespeeld door Carel Kraayenhof, op de bandoneon.

"Het is heel bijzonder daar deel van uit te maken. Het is net een stukje uit een speelfilm, een sprookje, maar dan is het echt gebeurd", aldus Carel. Wij spraken hem eerder voor onze Blauw Bloed-podcast. Nieuwsgierig naar zijn verhaal? Beluister hieronder het gesprek.

Lees verder onder de audio (klik rechtsonder op het witte bolletje met pijltje).

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Onder de indruk

Terwijl veel Nederlanders nog aan het nagenieten zijn van het moment suprême, is Carel alweer onderweg naar zijn volgende optreden in Den Haag. Hij heeft dan ook geen idee wat zijn muziek heeft losgemaakt bij het publiek, vertelt hij in de podcast.

"Ik kwam om één uur 's nachts thuis. Mijn schoonvader, die naast mij woont, was nog opgebleven en zei: dit moet je even zien! Hij zette de tv aan en ik hoorde hoe prachtig die bandoneon was opgenomen in die kerk, terwijl er maar één microfoon voor mij stond. Het klonk echt geweldig, en die beelden waren natuurlijk ook echt fantastisch! Ik was totaal onder de indruk."

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Lees verder onder de video.

55 miljoen kijkers

Carel Kraayenhof en Tirza van der Graaf
Carel Kraayenhof en Tirza van der Graaf.

Dat zijn spel zoveel impact zou hebben, had Carel van tevoren nooit verwacht. "Later zeiden ze dat er 55 miljoen mensen hebben gekeken. Dat is natuurlijk echt bizar! Sinds 1984 speel ik bandoneon en de meeste Nederlanders hadden geen idee dat dat een instrument was. Het is heel raar om van de ene op de andere dag een soort volksheld te zijn en als een soort popster op straat herkend te worden. Iedereen wist opeens dat instrument te benoemen", vertelt Carel.

Carels droom

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima trouwden op 2 februari 2002, maar al ruim voor die tijd was het Carels droom om een keer tango te mogen spelen voor Máxima. "Ik zat op een zekere dag bij mijn kapper in Middenbeemster. Ik sla de krant open en zeg: 'Henk, moet je nou kijken, Willem-Alexander heeft een Argentijnse vriendin. Stel nou eens dat zij van tango houdt en dat ik een keer de kans krijg om voor haar te spelen, dat zou toch fantastisch zijn?'"

Enkele jaren later wordt dit werkelijkheid voor Carel en mag hij, nota bene op de bruiloft van Willem-Alexander en Máxima, tangomuziek voor hen spelen op zijn bandoneon.

Amalia

De muzikant heeft nog altijd warme gevoelens voor de Oranjes. "Ik ken ze persoonlijk, niet zoals de gemiddelde Nederlander", vertelt hij in aanloop naar het porseleinen huwelijk aan de Telegraaf. "Als prinses Amalia, vanwege haar Argentijnse moeder, op haar huwelijk ook de bandoneon wil horen, dan kom ik deze met alle liefde voor haar bespelen. Al denk ik dat dit minder voor de hand ligt", aldus Carel. "De jeugd van tegenwoordig grijpt misschien toch eerder naar andere muziek."

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--