Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima hoopt op einde aan 'spaghetti' aan regelingen voor ondernemers

5 december 2020 · Leestijd 3 min

Het is tijd de 'spaghetti' aan regelingen en loketten waarmee zowel werknemers als werkgevers onder meer op de arbeidsmarkt te maken hebben, worden omgetoverd tot aardappelen. Dat stelde SER-voorzitter Mariëtte Hamer vrijdag tijdens een werkbezoek met koningin Máxima, als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap.

Het comité overhandigde in augustus aan het kabinet een ‘Investeringspakket voor herstel en groei van het mkb’. Daarin was het ontrafelen van de 'spaghetti' - naast goed opgeleide werknemers en doorstroommogelijkheden - een punt van aandacht zo verduidelijkte koningin Máxima in gesprek met het ANP. "Eén van de wensen is namelijk een 'ondernemende arbeidsmarkt'. "Een arbeidsmarkt die meegaat met de veranderingen die nodig zijn, binnen en buiten bedrijven. Of beter gezegd, tussen bedrijven."

"Hoe kunnen we zorgen dat deze ondernemers veel beter in staat zijn om aan een nieuwe uitdaging te kunnen voldoen. Hoe gaan ze om met duurzaamheid? Wat moeten ze doen om werknemers beter te managen? Wat om productiever te worden? Wat zijn de nieuwe markten en hoe moeten die worden aangeboord? Hoe ga je om met internationalisering? Al die vraagstukken zijn op dit moment de spaghetti", pikte koningin Máxima de beeldspraak van Mariëtte Hamer op.

Wirwar

ANP-425841158.jpg

Er is een wirwar van loketten waar ondernemers met al die vragen moeten aankloppen en er zijn ook tientallen verschillende regelingen wist ook Máxima. "Soms moet je als ondernemer bij je sector zijn, voor internationalisering moet je naar een ander loket, als het gaat om je eigen mensen moet je weer ergens anders zijn en voor scholing van je mensen naar nóg een andere plek. Dan raak je de weg kwijt. Dat hebben we in de gesprekken ook gehoord."

Maar van spaghetti is niet zo maar een bord aardappelen te maken. Dat vergt nieuwe wetgeving, maar volgens de koningin was er nu toch al veel mogelijk. "We brengen mensen bij elkaar om samen te gaan werken. Dat is een agenda die we delen met de SER en alle sociale partners: hoe zorgen we dat onze dienstverlening aan werknemers echt beter wordt. Zodat ze van werk naar werk worden geholpen. We weten immers dat als een persoon eenmaal zonder werk zit, de mogelijkheid dat die persoon een nieuwe baan vindt minder is dan wanneer hij overstapt uit een andere baan."

Van spaghetti naar aardappelen

SER-voorzitter Mariëtte Hamer vulde het relaas van de koningin aan. "De spaghetti is toch een soort kluwen, een soort brij. Vandaar dat ik dacht: dan moet je naar aardappels. Dan kun je er gewoon eentje uitkiezen die voor jou is. Nu is het zó ingewikkeld voor mensen, zowel voor de ondernemer als de werknemer. We zijn eigenlijk op zoek naar wat we de Hollandse oplossing noemen. We hebben er zelf die spaghetti van gemaakt en we moeten weer naar iets handzaams toe", aldus Hamer.

"Om uw verhaal te versterken: Je ziet dat de mensen die in het veld zitten ongelooflijk behoefte hebben om die spaghetti te gaan oplossen en tot een mooie dienstverlening te maken", zei Máxima. Ze verwees alvast naar de later deze maand verschijnende 'Staat van het mkb' van het Comité, waarin meer aanbevelingen komen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--