Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima vertelt in Amsterdam over diploma-uitreiking Amalia

15 juli 2021 · Leestijd 4 min

Prinses Amalia krijgt donderdag haar diploma van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. "Het is een hele drukke dag", zei koningin Máxima aan het einde van een bliksembezoek aan de Amsterdamse Wallen. Daar opende ze een nieuwe, nog naamloze 3D brug op de Oudezijds Achterburgwal.

Prinses Amalia, die eind dit jaar achttien jaar wordt en dan troongerechtigd is, slaagde vorige maand cum laude voor haar eindexamen. In gezelschap van haar trotse ouders hees ze zelf de Nederlandse vlag en haar schooltas op het dak van paleis Huis ten Bosch.

De oudste dochter van het koningspaar maakte een dag na het behalen van haar diploma bekend af te zien van de royale uitkering waarop ze vanaf haar achttiende verjaardag wettelijk recht heeft. Ze voelde zich er niet goed bij wanneer er geen openbare taken tegenover staan en dat is voorlopig het geval.

Amalia wil voordat ze gaat studeren een tussenjaar nemen om leuke bedrijven te leren kennen en dingen te doen die ze later in haar leven niet meer kan doen.

De brug die Máxima opende is bovendien ook een 'slimme' brug, die middels sensoren de drukte kan meten, het geluid kan waarnemen en trillingen registreert. "Een living lab", aldus een van de bedenkers. Van de ervaringen kan worden geleerd voor toekomstige projecten, zo vertelde hij aan de koningin. Die was "dankbaar" dat bij het ontwerp ook rekening was gehouden hoge hakken, naast een lange lijst met andere eisen die tegenwoordig aan Amsterdamse bruggen worden gesteld. Eisen die niet worden gesteld aan de in 1885 geplaatste Stoofbrug die op dezelfde plaats ter hoogte van de Stoofsteeg lag en die nu buiten de stad wordt gerestaureerd.

Dat was geen beroemde of bekende brug, had Máxima bij de voorbereiding op de opening vastgesteld. Bij het googelen was ze althans geen afbeeldingen tegengekomen. De nieuwe brug kan volgens haar wél extra toeristen trekken, hetgeen wallenondernemer Cor van Dijk zeker in deze rustige tijd goed zou uitkomen, maar wat buurtbewoner Bert Knap een gruwel leek. "We kunnen nu wel iets extra's gebruiken", aldus Van Dijk, eigenaar van onder andere Casa Rosso.

Verrassingen

De koningin kreeg te horen dat de totstandkoming van de 3D-brug nogal wat voeten in de aarde had gehad. In 2018 werd al aangekondigd dat de brug, waar toen al drie jaar aan was gewerkt, binnen een jaar op zijn plek zou liggen. Het werd uiteindelijk nog wat later. "In een oude stad als Amsterdam kom je bij renovaties en onderhoud steeds voor verrassingen te staan", wist Máxima.

De nieuwe brug ligt er tijdelijk, tot de originele brug weer klaar is. "Dat kan nog wel even duren en wie weet willen we straks deze brug niet meer kwijt", aldus Cor van Dijk. De Stoofbrug is al sinds 2014 weg.

Geen onbekend terrein

Koningin Máxima neemt buitenlandse vrienden weleens mee naar de Amsterdamse Wallen. "Deze buurt is nu eenmaal Amsterdam eigen", verklaarde Máxima. De Wallen waren dan ook opgenomen in haar kennismakingstocht door Nederland, waarbij ze deels incognito en met zwarte pruik het land in trok. "Ik was hier al in 1999. Ik had er veel over gelezen."

Máxima had in Café Stoof aan de Oudezijds Achterburgwal een gesprek met onder meer Cor van Dijk van ondernemersvereniging BIZ Burgwallen en eigenaar van onder andere Casa Rosso en de Bananenbar.

De koningin was in het café om te praten over de nieuwe tijdelijke brug die ze net had geopend, maar Van Dijk was benieuwd of Máxima al eens eerder in de buurt was geweest. Dat was dus het geval. Ze was destijds ook over de Wallen gelopen.

Tijdens het gesprek kwamen ook mogelijke namen voor de nieuwe brug ter sprake. 'De Wolk' opperde wijkbewoner Bert Nap, of anders 'hondendrol' gezien de vreemde vorm. Máxima keek van die laatste suggestie even op, maar werd gerustgesteld. Het kon ook een liefkozende naam zijn, zoals 'Kabouter Buttplug' in Rotterdam, aldus stadsdeelbestuurder Micha Mos.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--