Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wist je dat dit syndroom vernoemd is naar Marie Antoinette?

4 maart 2024 · Leestijd 3 min

Marie Antoinette: de vrouw van Lodewijk XVI en de koningin van Frankrijk. Ze is al ruim 200 jaar dood, maar haar naam horen we nog vaak. Films en liedjes dragen haar naam of verwijzen naar haar, maar wist je dat er ook een syndroom naar haar vernoemd is?

De Franse Revolutie

Marie Antoinette was de echtgenote van Lodewijk XVI. Zodra hij in 1774 koning van Frankrijk werd, werd zij automatisch koningin. Het was een tumultueuze periode in Frankrijk. De bevolking leefde in armoede, leed honger en moest opdraaien voor het weelderige leven dat het koningspaar leidde. In 1789 bereikte de spanning onder de Franse bevolking een onhoudbaar niveau en brak de Franse Revolutie uit.

Lees verder onder de afbeelding.

Bestorming-Bastille-Franse-Revolutie
De bestorming van de Bastille in Parijs, het begin van de Franse Revolutie in 1789. Schilder onbekend.

De ontevreden bevolking bestormde de koninklijke paleizen en bezette het parlement. De koninklijke familie werd gevangengezet in een middeleeuws fort in Parijs.

Grijze haren van de stress

Begin 1793 werd Lodewijk XVI door de revolutionairen ter dood veroordeeld. In oktober van hetzelfde jaar werd duidelijk dat Marie Antoinette hetzelfde stond te wachten. Het verhaal gaat dat dit haar zó veel stress zou hebben bezorgd in de nacht voor de executie, dat ze in één nacht grijs geworden is.

Lees verder onder de afbeelding.

Executie-Marie-Antoinette
Marie Antoinette onder de guillotine, schilder onbekend.

Of het waar is valt te betwisten, want in één nacht grijs worden lijkt medisch gezien onmogelijk. Toch is de aandoening waarbij iemand vrij plotseling grijs lijkt te worden vernoemd naar de Franse koningin. 'Canities subita', zoals de aandoening heet, wordt namelijk ook wel het Marie Antoinette-syndroom genoemd. Bepaalde vormen van stress zorgen er bij dit syndroom voor dat het eigen afweersysteem de haarzakjes van haren met pigment afstoot, waardoor alleen de grijze haren overblijven. Dat dit binnen één nacht zou gebeuren lijkt echter wat overdreven, al vertelt de mythe over Marie Antoinette dus dat het bij haar wel het geval was. In 1793 werd de Franse koningin op slechts 37-jarige leeftijd geëxecuteerd.

Verder lezen over historische gebeurtenissen? In dit artikel lees je hoe de Oranje dynastie overleefde na het overlijden van stadhouder Willem III.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--