Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wist je nog niet: koningin Mary speelde ooit in een reclamespotje

27 januari 2024 · Leestijd 5 min

Het zal je vast niet ontgaan zijn: Denemarken heeft een nieuwe koning. Op 14 januari nam Frederik het koningschap over van zijn moeder koningin Margrethe. De troonswisseling heeft ervoor gezorgd dat de echtgenote van Frederik, Mary, zich nu koningin mag noemen. Met deze acht weetjes leer je koningin Mary een beetje beter kennen. Wist je bijvoorbeeld dat ze ooit eens geacteerd heeft in een reclamespotje? Lees snel verder!

1. Mary is van Australische origine - en wist niet dat Frederik een prins was

Koningin Mary is geboren als Mary Elizabeth Donaldson in de plaats Hobart in Australië, wat de hoofdstad van de deelstaat Tasmanië is. Haar ouders John en Henrietta Donaldson waren werkzaam bij een universiteit. Mary's moeder overleed in 1997, een paar jaar voordat Mary haar man Frederik ontmoette. Later hertrouwde haar vader met Mary's stiefmoeder, Susan. Tijdens de aankondiging van hun verloving in 2003, poseerden Mary en Frederik samen met hun ouders op het balkon van paleis Amalienborg in Kopenhagen.

Mary Frederik ouders

Mary ontmoette kroonprins Frederik in 2000 tijdens de Olympische Spelen in Sydney. Mary wist destijds niet dat Frederik een prins was, mede omdat hij zichzelf aan haar voorstelde als 'Fred'. Dat de romance goed eindigt, weten wij natuurlijk al. Samen kregen Mary en Frederik vier kinderen en zijn al bijna 19 jaar getrouwd. Samen met haar gezin komt Mary nog regelmatig in Australië.

Deens kroonprinselijk gezin in Australië
Mary koala

2. Er is een wet naar haar vernoemd

Op 14 mei 2004 trouwde Mary met kroonprins Frederik, wat haar de kroonprinses van Denemarken maakte. Tijdens de trouwdag komt een nieuwe wet in werking. Mary kreeg door de wet namelijk direct de Deense nationaliteit toen zij 'ja' zei op de vraag of zij met Frederik wilde trouwen. De wet is zelfs naar haar vernoemd, de naam is namelijk Mary's Law. Deze wet zal ook toepasbaar zijn voor toekomstige Deense koninklijke huwelijken waarbij een royal met een niet-Deense partner trouwt. 

Frederik-Mary-bruiloft2.jpg
Het geluk straalt er vanaf!.

De verloving van Mary en Frederik had ook al een extra Deens tintje. Mary's verlovingsring heeft namelijk een witte diamant en twee robijnen: de wit-rode kleuren van de Deense vlag. 

Op 8 oktober 2003 maakt kroonprins Frederik zijn verloving bekend met de Australische Mary
Op 8 oktober 2003 maakt kroonprins Frederik zijn verloving bekend met de Australische Mary Donaldson. De persconferentie vindt plaats in Paleis Fredensborg.

3. Leerde vliegensvlug Deens en houdt van fietsen

In 2002 verhuisde Mary naar Denemarken voor een baan bij Microsoft. Intussen leerden Mary en Frederik elkaar goed kennen. Nadat de verloving van het stel aangekondigd werd op 8 oktober 2003, begon Mary met het volgen van lessen in Deense koninklijke etiquette. Ook de Deense taal kwam aan bod, want Mary leerde namelijk ook de Deense taal vloeiend spreken. Het Deens is de derde taal die zij vloeiend spreekt, naast het Engels en Frans.

Mary Deense vlag

Daarnaast is ze, net als menig Deen, vaak op de fiets te vinden. Zo reed zij regelmatig met een bakfiets door Kopenhagen om haar jongste kinderen van school te halen. Ook neemt koningin Mary graag deel aan andere Deense gebruiken, zoals het af en toe dragen van traditionele kledij. Hieronder een foto van het bezoek aan de Faeröereilanden, wat onderdeel is van het Deense koninkrijk, in 2018. Het hele gezin is gekleed in de lokale klederdracht.

De Deense kroonprins Frederik en kroonprinses Mary met hun vier kinderen, prinses Isabella, prinses
De Deense kroonprins Frederik en kroonprinses Mary met hun vier kinderen, prinses Isabella, prinses Josephine, prins Vincent en prins Christian bij hun aankomst in de haven van Bakkafrost, tijdens een officieel bezoek aan de Faeröer in 2018.

4. Mary is van jongs af een liefhebber van sport en muziek

Tijdens haar middelbare schooltijd was Mary al actief bezig met sport. Zo is zij liefhebster van paardrijden en trekt graag haar hardloopschoenen aan. Samen met haar gezin doet kroonprinses Mary trouw mee de Deense Royal Run hardloopwedstrijd, een jaarlijks initiatief dat is opgericht door kroonprins Frederik voor zijn vijftigste verjaardag. Wintersport, zeilen en muziek maken zijn ook hobby's van Mary. Genoeg bezigheden om haar vrije tijd mee te vullen! 

Prinses_Mary_Royal_Run_2021.jpg
FrederikMary.jpg
Het gezin van Frederik en Mary in 2012 op skivakantie in Zwitserland.
Het gezin van Frederik en Mary in 2012 op skivakantie in Zwitserland.

5. Werkte in sales en marketing voordat zij prinses werd

Mary behaalde in 1994 haar bachelordiploma in Commerie en Recht aan de Universiteit van Tasmanië. Na haar studietijd begon zij aan haar carrière in sales en marketing. Zo werkte zij onder andere als projectadviseur in Melbourne en als docente Engels in Parijs. De vaardigheden die tijdens haar vorige carrière op heeft gedaan, komen nog vaak van pas. Koningin Mary geeft namelijk vaak toespraken voor de verschillende goede doelen en andere organisaties waar zij zich voor inzet. Mary heeft zelfs een eigen stichting, The Mary Foundation, wat zich inzet tegen sociale isolatie.

mary speech

6. Mary was model en heeft op de cover van de Vogue gestaan

Koningin Mary wordt gekenmerkt door haar klassieke, gracieuze stijl. Dit is niet onopgemerkt gebleven door internationale media. Zo stond zij op de voorpagina van het modetijdschrift Vogue Australia en staat zij regelmatig en prominente lijstjes met best geklede mensen, waaronder de Vanity Fair’s International Best-Dressed List Hall of Fame in 2016. Ook vóór haar koninklijke carrière stond Mary al bekend om haar looks. Tijdens haar studietijd deed zij bijvoorbeeld wat modellenwerk en was ze te zien in een televisiereclame voor een Australisch vervoersbedrijf. Koningin Mary schittert op de foto's waar zij op poseert, bijvoorbeeld in prachtige galajurken. Een paar van haar mooiste foto's van Mary in galajurken hebben wij voor jou verzameld in dit mode-artikel

Mary portretfoto's 50 jaar
Mary-Vogue

7. Koningin Mary is een echt familiemens

Mary is moeder van vier; Christian, Isabella, Vincent en Josphine. De twee jongste kinderen zijn een tweeling. Mary weet goed hoe het is om in een groot gezin op de groeien. Zij is namelijk de jongste van haar gezin. Ze heeft twee oudere zussen, Jane en Patricia, en een oudere broer, John. Het Deense hof deelt regelmatig mooie foto's van familiemomenten, zoals deze foto's van het kroonprinselijk gezin uit 2020 en 2022. 

Mary gezin
Kroonprinselijk_gezin_Mary_50_jaar.jpg
Mary_Frederik_Christian_Isabella_2023
In mei 2023 zijn Frederik en Mary met hun vier kinderen bij de confirmatie van neef Henrik.

8. Mary speelde in een Australische reclame

Wat je waarschijnlijk ook nog niet weet over de Deense koningin, is dat ze jaren geleden in een reclamespotje heeft gespeeld. Toen Mary in 1998 bij een reclamebureau in Sydney werke, maakte het bedrijf een advertentie voor V-Line-treinen en Mary speelde daarin als figurant. Bekijk het fragment hieronder!

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: ANP / Det Danske Kongehus / Vogue Australia

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--