Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit wist je nog niet van Mary, Queen of Scots

8 februari 2024 · Leestijd 5 min

De zestiende eeuw is een bijzondere periode voor het Verenigd Koninkrijk. In een tijd waar vrouwen weinig of niets te zeggen hebben in de politiek, zit er op zowel de Engelse als de Schotse troon een vrouwelijke monarch. Koningin Elizabeth I regeert op dat moment in Engeland en Mary Stuart draagt in Schotland de kroon. Maar ondanks dat Mary koningin is, leidt ze een onstuimig leven. In dit artikel zetten we een aantal feiten over de vorstin op een rij.

Op 1 februari 1587 wordt Mary, Queen of Scots ter dood veroordeeld door koningin Elizabeth I. Een week later, op 8 februari, vindt haar executie plaats. Mary zit dan al jaren opgesloten.

1. Mary groeit op in Frankrijk

Mary Stuart wordt geboren op het paleis Linlithgow in 1542. Haar ouders zijn de Franse Mary van Guise en James V, de koning van Schotland. Haar vader overlijdt kort na haar geboorte en Mary wordt met pas zes dagen oud koningin. Koning Henry VIII van Engeland wil het bondgenootschap tussen Frankrijk en Schotland verbreken en dat de jonge Mary Stuart met zijn zoon prins Edward gaat trouwen. Het is een onrustige tijd en Mary van Guise stuurt haar dochter naar Frankrijk. Hier is ze veilig en kan ze worden opgeleid tot goede koningin.

Lees verder onder de foto.

Mary, Queen of Scots
Een portret van een jonge Mary, geschilderd door Francois Clouet, c 1549.

2. Al haar hofdames heten Mary

Gelukkig hoeft de jonge koningin niet alleen naar het nog onbekende land. Vier meisjes met elk Schotse vaders gaan samen met Mary naar Frankrijk. Mary van Guise zou de meisjes persoonlijk hebben uitgezocht. En toevallig heten ze elk Mary.

3. Ze wordt koningin van Frankrijk

Mary Stuart is verloofd met de kroonprins van Frankrijk. François en zij trouwen in 1558 in de kathedraal Notre-Dame. Voor hun grote dag draagt Mary, die op dat moment 15 jaar oud is, een witte jurk, de kleur van rouw in Frankrijk. Slechts een jaar later overlijdt de Franse koning Henry II. De pasgetrouwde François en Mary worden al op jonge leeftijd de koning en koningin van Frankrijk. Maar hun regeerperiode is maar van korte duur.

Lees verder onder de foto.

Mary Queen of Scots en Francis
Een portret van Mary en François samen.

4. Mary gaat terug naar Schotland

François II staat bekend als een fragiele jongen die als kind al ziekelijk is. Hij is een liefhebber van jagen, maar in de herfst, slechts een jaar nadat hij de troon bestijgt, zakt hij in elkaar na het jagen. Het gaat steeds slechter met hem en ondanks dat zijn vrouw Mary en moeder Catherine voor hem zorgen, sterft hij op 16-jarige leeftijd op 5 december 1560. Mary is bijna 18 op dat moment en niet meer koningin van Frankrijk. Ze besluit terug te gaan naar Schotland.

Lees verder onder de foto.

1024px-MaryQueenofScotsMourning
Mary in rouw, portret geschilderd door François Clouet.

5. De Schotse koningin trouwt opnieuw

Mary en haar hofdames zijn weer terug in Schotland, maar de jonge koningin moet voor een erfgenaam zorgen en dus gaat ze opzoek naar een echtgenoot. Er zijn verschillende kanshebbers, maar uiteindelijk is het Mary's neef Henry Stewart, Lord Darnley, die Mary's hart weet te veroveren. Een paar maanden na het begin van hun relatie stappen Mary en Henry in het huwelijksbootje.

Lees verder onder de foto.

Mary_Stuart_James_Darnley
Een schilderij van Mary en haar tweede echtgenoot Henry.

6. Haar goede vriend wordt voor haar ogen vermoord

Maar de romance blijkt van korte duur. Mary en Henry maken steeds meer ruzie en hij wil dat Mary hem gelijkwaardig maakt aan haar en hij koning zal worden. Mary is ondertussen zes maanden zwanger en is goed bevriend met David Rizzio. Hij is een muzikant en wordt later de privésecretaris van Mary. Henry wordt jaloers en door een opstapeling van gebeurtenissen wordt David Rizzio voor de ogen van Mary doodgestoken. Drie maanden later wordt Mary en Henry's zoon James geboren.

Lees verder onder de foto.

Mary Queen of Scots David Rizzio
De moord op David Rizzio, gemaakt door William Allan.

7. Ze wordt ernstig ziek en komt bijna te overlijden

Het noodlot slaat toe na de geboorte van James. Mary wordt ernstig ziek. Ze heeft buikpijn, moet bloed overgeven en valt regelmatig flauw. Op een gegeven moment wordt zelfs gedacht dat de koningin is overleden. Gelukkig overleeft Mary uiteindelijk haar ziekte, maar ze moet een week lang herstellen.

8. Mary en Elizabeth zijn familie

Mary moet niet lang daarna afstand doen van de troon en haar onwettige halfbroer wordt regent van Schotland. Ze vlucht naar Engeland in de hoop hulp te krijgen van haar nicht koningin Elizabeth I. Ondanks dat Elizabeth en Mary koningin zijn van verschillende landen, zijn de twee vrouwen toch bloedverwanten. Ze zijn beiden (achter)kleinkinderen van de Engelse koning Henry VII. Zijn dochter Margaret trouwt met de Schotse koning en haar kleindochter is Mary Stuart.

Lees verder onder de foto.

Elizabeth-I
Portret van koningin Elizabeth I.

9. Mary draagt rood tijdens haar executie

Ze hoopt hulp te krijgen van Elizabeth, maar in plaats daarvan wordt Mary opgesloten en wordt ze maar liefst 19 jaar vastgehouden. Ze ziet Schotland en haar zoon nooit meer terug. Na jaren gevangenschap wordt ze ter dood veroordeeld. Mary zou betrokken zijn geweest in een samenzwering om koningin Elizabeth te vermoorden. Op 1 februari 1587 ondertekent Elizabeth haar doodsvonnis en een week later wordt ze onthoofd. Tijdens haar executie draagt Mary rode kleding, een kleur die staat voor katholiek martelaarschap.

Lees verder onder de foto.

Mary Queen of Scots
Ook dit portret van Mary is geschilderd door François Clouet.

Uiteindelijk wordt haar zoon James de koning van zowel Schotland als Engeland en zijn de landen voorgoed met elkaar verbonden.

Bron: 'Mary Was Here' van Historic Scotland

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--