Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Henry VIII: beruchte vorst met zes echtgenotes

12 januari 2024 · Leestijd 4 min

Vanaf deze week duiken we wekelijks in het leven van de Britse koning Henry VIII en zijn zes vrouwen. In dit artikel kijken we naar Henry VIII, een koning waar veel over gezegd is. Wie was deze man? Wij zochten het uit.

Hij is één van de meest beruchte vorsten van Engeland: Henry VIII. Hij zou een onaardige man zijn geweest, die maar liefst zes (!) vrouwen had. Om zijn eigen keuzes te legitimeren richtte hij zijn eigen kerk op, die tot op de dag van vandaag nog in het Verenigd Koninkrijk bestaat.

Henry-VIII

Jeugd en begin van koningschap

Henry VIII werd aan het einde van de middeleeuwen, in 1491, in Greenwich geboren. Zijn ouders waren Henry VII en Elizabeth van York. Henry was eigenlijk nooit de beoogde troonopvolger geweest, maar omdat zijn broer prins Arthur plots overleed, werd Henry troonopvolger van Engeland. Om voor een troonopvolger te zorgen trouwde Henry met Catharina de Aragon, de weduwe van zijn broer. Vroeg in zijn koningschap besteedde de koning veel geld aan oorlogen, zijn hofhouding en toernooien. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat het geld opraakte.

Lees verder onder de foto.

Henry-VIII

Scheiding van de kerk

Tijdens zijn huwelijk met Catharina kreeg Henry zes kinderen. Slechts één kind overleefde: Mary Tudor. Omdat Catharina haar echtgenoot geen zoon kon schenken, besloot Henry dat het tijd werd om te gaan scheiden. Dit leidde echter tot problemen. De scheiding werd afgekeurd door de paus, waardoor de koning besloot de Katholieke Kerk de rug toe te keren en een eigen kerk op te richten. Dit werd de Anglicaanse Kerk, waarvan het Britse staatshoofd nog altijd de Surpreme Governor (de hoogste aardse bestuurder) is. Eigendommen van de Katholieke Kerk die in Engeland nog waren, werden in naam van de koning in beslag genomen en verkocht. Het geld ging naar het staatshoofd zelf en zijn personeel.

Lees verder onder de foto.

Charles-kerk
Charles is naast koning ook het hoofd van de Anglicaanse Kerk.

Zes vrouwen

Na zijn scheiding van Catharina trouwde Henry VIII nog vijf keer. Met veel van zijn vrouwen liep het niet goed af. Anne Boleyn schonk Engeland de latere koningin Elizabeth I, maar werd in opdracht van haar man onthoofd. Derde vrouw Jane Seymour gaf Henry een zoon, Edward, maar stierf in het kraambed. Het huwelijk met de Duitse Anna van Kleef eindigde in een scheiding, onder andere omdat Henry geen fan was van Anna's uiterlijk. Echtgenote nummer vijf was hofdame Catharina Howard. De dertig jaar jongere vrouw van Henry werd onthoofd, omdat ze een affaire zou hebben. De laatste vrouw van Henry, Catharina Parr, overleefde hem. De vele vrouwen van de koning leidde tot het Engelse versje: Catharina - divorced, Anne - beheaded, Jane - died, Anna - divorced, Catharina - beheaded, Catharina - survived.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ziekte

De gezondheid van Henry VIII werd gedurende zijn regeerperiode steeds slechter. Tijdens een ruitertoernooi raakte hij zwaar gewond aan zijn hoofd, waardoor hij voor langere tijd buiten westen was. Zijn verwondingen maakten dat Henry's karakter veranderde en hij een steeds moeilijkere man werd. Ook kreeg Henry wonden aan zijn benen, waaraan hij infecties kreeg. Hij zou hier nooit meer van herstellen. Door zijn verwondingen kon Henry nooit meer bewegen. Dit, in combinatie met zijn zijn hevige eetlust, zorgde ervoor dat hij obesitas had.

Lees verder onder de foto.

Henry-VIII

Aan zijn harnassen is nog altijd goed te zien hoe zwaarlijvig de koning was. Alsof dit nog niet alles was, had Henry ook nog eens last van suikerziekte. Uiteindelijk overleed de 55-jarige koning waarschijnlijk aan syfilis, een geslachtsziekte. Hij had 38 jaar geregeerd over Engeland en werd opgevolgd door zijn minderjarige zoon Edward VI.

Lees verder onder de foto.

Henry-VIII-Tower-of-London
Een harnas van Henry VIII dat is tentoongesteld in de Tower of London.

Musical Six

Henry VIII blijft een interessante koning, die mensen nog steeds inspireert. Zo werd in 2016 de musical Six gemaakt, die gebaseerd is op de zes vrouwen van Henry VIII. In deze show zingen de zes vrouwen over het leed dat ze meemaakten tijdens hun huwelijk met de koning. De musical was in het najaar in Rotterdam te bezoeken en is nog altijd op het West End in Londen te zien.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: ANP/Instagram @tudorhistory1485_1603/YouTube @Six

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--