Elizabeth I: de Virgin Queen
De Britse koninginnen met de naam Elizabeth waren bijzondere vrouwen. Elizabeth II was de langst regerende Britse vorstin uit de Britse geschiedenis. Haar verre voorganger Elizabeth I ging de geschiedenis in als de 'Virgin Queen'. Maar wie was zij eigenlijk?
Koningin Elizabeth I was één van de weinige vrouwen op de troon in de zestiende eeuw. Haar regeerperiode en persoonlijke leven werden grotendeels beïnvloed door de strijd tussen de katholieken en de protestanten.
Jeugd
Elizabeth werd in 1533 in het Londense Greenwich geboren. Ze was een dochter van Henry VIII en zijn tweede vrouw Anne Boleyn. Henry had uit zijn eerdere huwelijk met Catharina van Aragon al een dochter, Mary Tudor, die later bekend zou staan als Bloody Mary. Het huwelijk eindigde in een scheiding, waardoor Mary niet als troonopvolger gezien werd. Elizabeth was dit wel, omdat Henry VIII nog geen zoon had gekregen. Tot Elizabeth in 1537 een halfbroer kreeg, Edward. Hij was de nieuwe kroonprins. Elizabeth was 14 jaar oud toen haar vader stierf. Edward VI werd koning van Engeland. Op zestienjarige leeftijd overleed hij, waarna Jane Grey voor slechts negen dagen de troon overnam. Elizabeth's halfzus Mary werd daarna de nieuwe koningin.
Lees verder onder de foto.
Mary Tudor was een vrome katholieke vrouw. Ze huwde met Filips II van Spanje, die onder andere tegen Willem van Oranje streed. Het doel van het huwelijk was om een katholieke troonopvolger te krijgen en Engeland en Spanje vrienden te laten worden. Elizabeth moest niks hebben van de katholieken, zij was een protestant. Ze werd zelfs korte tijd in de Tower of London opgesloten, omdat ze verdacht werd haar halfzus van de troon te willen stoten. Mary Tudor stierf in 1558, zonder enige kinderen te hebben gekregen. Dat maakte van Elizabeth de enige troonopvolger.
Lees verder onder de foto.
(Protestantse) koningin van Engeland
Na de dood van haar zus werd Elizabeth koningin van Engeland. Tijdens haar regeerperiode was er een grote strijd tussen de katholieken en de protestanten gaande. Omdat haar vader vaak zelf een einde maakte aan zijn huwelijken en dit van de Rooms-Katholieke Kerk niet mocht, had hij de Anglicaanse Kerk opgericht. Elizabeth, als protestantse koningin, zetten de hervormingen van haar vader door: ze maakte van de Anglicaanse Kerk een steeds relevantere kerk. Daarmee keerde ze de plannen van haar katholieke halfzus terug. Het hoofd van de Anglicaanse Kerk werd Elizabeth zelf, zodat ze zelf de regels kon bepalen. Zo zorgde ze er bijvoorbeeld voor dat ketters niet meer vervolgd zouden worden. De Katholieke Kerk was het niet met de plannen van Elizabeth eens, maar de Engelse bevolking was voorstander. Zo kon ze alsnog haar zin doordrijven. De maatregelen van Elizabeth waren in de ogen van het Vaticaan zo revolutionair, dat paus Pius V besloot dat katholieken Elizabeth niet meer mochten zien als hun koningin.
Lees verder onder de foto.
De Virgin Queen
Vanuit politiek opzicht zorgde de strijd tussen de katholieken en protestanten ervoor dat koningin Elizabeth I nooit een kans zag om te trouwen. Wel ontving ze een huwelijksaanzoek van de (inmiddels) weduwnaar Filips II van Spanje, maar vanwege zijn geloof wees ze hem af. Ook andere huwelijkskandidaten, zoals belangrijke vorsten in Europa, wees ze af. De man die het meeste met Elizabeth geassocieerd werd, was weduwnaar Robert Dudley. Deze graaf van Leicester werd kort gezien als geschikte huwelijkspartner, maar omdat het onduidelijk was hoe zijn vrouw precies om het leven was gekomen, maakte dat Elizabeth het risico niet durfde te nemen. Wel bleven de twee goed bevriend. Uiteindelijk besloot Elizabeth, ondanks kritiek van de Engelse regering, dat ze nooit zou trouwen. Hierdoor kon ze Engeland dus geen troonopvolger geven. De ongetrouwde koningin kreeg de bijnaam 'The Virgin Queen' (de maagdelijke koningin). Dit verwees niet alleen naar haar seksuele status, maar ook ook naar de koningin die stelde dat ze met haar volk getrouwd was.
Lees verder onder de foto.
Kolonisatie en einde van regeerperiode
Tijdens de regeerperiode van Elizabeth I ontstond het Britse Rijk. De Engelsen stichtten wereldwijd steeds meer koloniën. Eind 1600 werd de Britse Oost-Indische Compagnie opgericht. Het bedrijf groeide uit tot één van de meest machtige ondernemingen uit de wereldgeschiedenis. Tot het Britse Rijk behoorden veel landen die tot vandaag de dag nog onderdeel uitmaken van de Commonwealth, waar koning Charles nog steeds hoofd van is. Onder andere Australië, de Bahamas, Canada, India, en Zuid-Afrika behoorden tot het rijk waar de zon nooit onder ging.
Lees verder onder de foto.
Koningin Elizabeth I regeerde net zoals koningin Elizabeth II tot haar dood. Ze was toen 69 jaar oud. Het graf van de koningin is nog steeds te bezoeken, in Westminster Abbey. Jacobus I, zoon van de katholieke, Schotse koningin Mary Stuart, nam de troon van Elizabeth over. Hierdoor werden Engeland en Schotland samen één land.
Foto's: ANP/Paul Rigby