Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Belgisch koningspaar sluit staatsbezoek af met bijzonder cadeau

27 maart 2023 · Leestijd 2 min

Koning Filip en koningin Mathilde hebben aan het einde van hun staatsbezoek aan Zuid-Afrika twee uiterst zeldzame broodbomen gegeven aan de botanische tuin Kirstenbosch National Botanical Garden in Kaapstad. Het bezoek aan de tuin, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, was het laatste onderdeel van het staatsbezoek aan Zuid-Afrika.

De geschonken bomen zijn gekweekt in de Belgische Plantentuin Meise. "Het gaat om soorten die al bestonden ten tijde van de dinosaurussen, maar die vandaag met uitsterven bedreigd zijn", aldus het Belgische hof.

De botanische tuin wordt beheerd door het Zuid-Afrikaans Nationaal Instituut voor de Biodiversiteit, dat wordt ondersteund door de Vlaamse overheid.

Voetballen 

Eerder op de dag heeft koning Filip een balletje getrapt en een muurschildering afgemaakt in Kaapstad. De koning mocht een voetbalwedstrijd van lokale jongeren aftrappen. Op beelden die op sociale media worden gedeeld is te zien dat de Belgische koning eerst zijn duimen opsteekt en vervolgens de voetbal wegschopt. Daarop volgt luid applaus. Verder legde Filip zondag de laatste hand aan een muurschildering op een container. De koning maakte een Belgische vlag op het kunstwerk af en schreef zijn naam erbij.

Lees verder onder de foto. 

Filip Zuid-Afrika

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Verder gingen de koning en koningin zondag langs bij een voormalige cementfabriek die nu onderdak biedt aan "ondernemers en kleine handelaars met winkel-, kantoor- en eventruimte en sport-, onderwijs- en culturele faciliteiten", aldus het Belgische hof. Ook bezochten de Belgische koning en koningin onder meer sociale onderneming Close the Gap, dat afgedankte computers, telefoons en tablets van bedrijven opknapt voor onderwijsprojecten over de hele wereld.

Filip en Mathilde gingen zondag vervolgens, na een fotoshoot met de Tafelberg als achtergrond, lunchen in het Belgische restaurant Den Anker.

ANP / Belgian Royal Palace

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--