Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima aan Nederlanders in schulden: 'Zoek hulp'

17 oktober 2020 · Leestijd 3 min

Afgelopen dinsdag is op Paleis Noordeinde onder toeziend oog van koning Willem-Alexander en koningin Máxima een pact ondertekend voor een schuldenvrij Nederland. Na de bijeenkomst sprak Blauw Bloed met koningin Máxima verder door over dit thema. “Er is een groot taboe op schulden. Het liefst wil je in je hol kruipen, maar doe dat juist niet.”

Maxima_toespraakNoordeinde.jpg

Dinsdag tekenden een groep wethouders het pact om zich in te zetten om Nederland schuldenvrij te maken. Dat doen ze samen met SchuldenLabNL, een platform dat schulden door middel van verschillende projecten tegengaat. De koningin lanceerde het platform in 2018 en bezocht sinds die tijd meerdere projecten.

De bijeenkomst van afgelopen dinsdag vond de koningin “heel belangrijk”. Voordat de coronapandemie begon was er al schuldenproblematiek, maar bepaalde sectoren zoals ZZP’ers en flexwerkers hebben het op het moment extra moeilijk. “Heel veel huishoudens hebben niet genoeg buffers. Naar schatting 2,2 miljoen huishoudens zullen betalingsachterstanden hebben en daarvan misschien 1 miljoen met problematische schulden. Het is belangrijk te kijken hoe we hen kunnen helpen zodat die 2,2 miljoen mensen geen problematische schulden krijgen. Hoe eerder we kunnen helpen, hoe beter.”

Hoopvol

De koningin is ondanks de coronacrisis en de vele mensen die daardoor hun baan kwijtraken, toch hoopvol gestemd. “Ik denk dat er veel is wat we kunnen doen. Mensen kunnen lang doorgaan met het verzamelen van een schuld, en dan stapelt het zich op en dat is niet nodig. Als we dit kunnen vermijden, zou dat heel positief zijn. In Nederland zijn er heel veel projecten die niet alleen helpen met het voorkomen van schulden, maar ook erop gericht zijn op bijvoorbeeld het krijgen van een baan of huis. We kijken dus niet alleen naar de financiële kant, maar op een holistische manier proberen we mensen te helpen weer op eigen benen te staan.”

'Zoek hulp'

Koningin Máxima adviseert mensen die te kampen hebben met schulden, niet te wachten en direct hulp te zoeken. “Er is een groot taboe over schulden. Er is schaamte en er komen enveloppen binnen die je niet wilt overmaken. Het liefst wil je in je hol kruipen, maar doe dat juist niet. Roep met de eerste betalingsachterstand meteen de hulp in van anderen.”

Begrijpelijk

Dat voor mensen de drempel om hulp te zoeken hoog kan zijn en mensen zich schamen voor hun schuld, begrijpt de koningin maar al te goed. “Het is heel begrijpelijk dat die gevoelens er zijn. Maar als je geen hulp vraagt stapelen de problemen zich op. Deze momenten van schaamte en stress moeten zo kort mogelijk duren, want er zijn veel manieren om van je schuld af te komen.”

Ook vertelde de koningin hoe het is voor haar om thuis te werken en heel veel werkbezoeken online moet afleggen. “Het gaat goed. Het is jammer dat ik mensen niet fysiek kan spreken. Voor mij is het wat het is. Met hoop op de toekomst blijven we werken, ook als dat digitaal is.”

Bekijk hier vast een voorproefje van het interview met koningin Máxima. Morgen kun je het hele interview zien in Blauw Bloed, 19.50 op NPO2. 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--