Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terug in de tijd: De eerste Prinsjesdag van...

18 september 2023 · Leestijd 3 min

Dinsdag is het Prinsjesdag. Prinses Alexia zal de vergadering voor het eerst bijwonen en meerijden in de koets waar oom Constantijn en tante Laurentien in zitten. Een spannende dag dus voor de prinses. Voor haar familieleden is Prinsjesdag al jaren een traditie waar zij bij aanwezig zijn. Maar ook zij maakten ooit hun debuut op de derde dinsdag van september. Wanneer was dat precies? We blikken even terug!

Op 18 september 1956 nam Amalia's grootmoeder, prinses Beatrix, voor het eerst deel aan Prinsjesdag. In de Ridderzaal las de toenmalige koningin Juliana de troonrede voor. Beatrix zat tijdens de vergadering naast haar moeder op het podium. Een verschil met vandaag, want prinses Amalia zal, samen met prins Constantijn, prinses Laurentien en prinses Alexia, plaatsnemen op de eerste rij. 

Prinsjesdag 1956
Prins Bernhard, koningin Juliana en prinses Beatrix op Prinsjesdag in 1956.

Koning Willem-Alexander verscheen in 1985 voor het eerst op Prinsjesdag toen zijn moeder, koningin Beatrix, de troonrede voorlas. Hij volgde de ceremonie vanaf de eerste rij, naast prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

Lees verder onder de foto's. 

Margriet Willem-Alexander 1985
Prins Willem-Alexander naast zijn tante, prinses Margriet.
Prinsjesdag 1985
1985: Prins Willem-Alexander tijdens zijn 'eerste' Prinsjesdag.

Twee jaar later nam prins Constantijn, de jongste broer van Willem-Alexander, voor het eerst deel aan de derde dinsdag van september. Ook dit jaar is prins Constantijn van de partij, samen met zijn vrouw prinses Laurentien. Maar wanneer maakte zij haar debuut? 

Prinsjesdag 1987

Prins Constantijn en prinses Laurentien trouwden met elkaar op 19 mei 2001. Vier maanden later, in september, kon zij dan ook haar intrede maken op Prinsjesdag. Máxima, die toentertijd verloofd was met Willem-Alexander, moest de dag vanaf de zijlijn volgen, want zij trouwden pas in februari 2002. 

Lees verder onder de foto's. 

Ontwerp zonder titel
Prinsjesdag 2001 2
Prinses Máxima zwaait vanaf het kabinet van de koningin naar de Gouden Koets.

Op 17 september 2002 is het dan ook de beurt aan de toenmalige kroonprinses Máxima. Samen met haar man kroonprins Willem-Alexander en schoonmoeder koningin Beatrix rijdt zij mee in de Gouden Koets op weg naar de Ridderzaal.

Lees verder onder de foto's. 

Prinsjesdag 2002 2
Prinsjesdag 2002

In april 2013 volgde Willem-Alexander zijn moeder Beatrix op in het koningschap. Vanaf dat jaar nemen prinses Beatrix, prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven geen deel meer aan Prinsjesdag.

Op 17 september was het aan koning Willem-Alexander om voor het eerst de troonrede voor te lezen. Die dag verschenen Willem-Alexander en Máxima, samen met prins Constantijn en prinses Laurentien, dan ook voor het eerst als koning en koningin op het balkon van Paleis Noordeinde. Die samenstelling hebben we tot vorig jaar gezien.

ANP-324680356
Prinsjesdag 2013.

Vorig jaar, op 20 september 2022, mag ook prinses Amalia haar debuut maken op Prinsjesdag. In een groene galajurk en een zachtroze hoedje van haar moeder verschijnt Amalia, met haar ouders en oom en tante, op het balkon van Paleis Noordeinde. Dit jaar staat er wederom een nieuwe samenstelling op het balkon, nu ook prinses Alexia achttien jaar is. 

Amalia prinsjesdag
Prinsjesdag-22-Balkon
Prinsjesdag 2022: Prinses Amalia maakt haar debuut op Prinsjesdag.

Beeld: ANP

Elk jaar zien de koninklijke dames eruit om door een ringetje te halen. Benieuwd wat ze de afgelopen jaren droegen? Neem dan eens een kijkje in dit artikel:

Lekker kijken: de mooiste jurken van Prinsjesdag op een rij

Lees ook over:

Lekker kijken: de mooiste jurken van Prinsjesdag op een rij
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--