Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima geeft 'gouden geldtips' aan schooljeugd

22 maart 2021 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima heeft maandagochtend tijdens de opening van de tiende 'Week van het geld' scholieren wat tips gegeven om goed met euro's om te gaan. Máxima deponeerde tijdens de openingshandeling in het Wereld Forum in Den Haag een grote munt in een opblaasbaar gouden spaarvarken.

De feestelijke opening door de koningin was rechtstreeks online te zien in de scholen die aan de 'Week van het geld' deelnemen. Máxima gaf ook een 'gouden geldtip' aan de meekijkende schooljeugd. Ze hield de scholieren voor te plannen of budgetteren "voor iets dat je wilt hebben." 

Het is volgens haar belangrijk een doel voor ogen te houden en te zorgen dat zakgeld niet zo maar verdwijnt door allerlei kleine uitgaven. Minister Slob, die ook bij de opening aanwezig was, raadde aan ook wat geld in reserve te houden voor onverwachte uitgaven.

Zakgeld is ook leergeld

Opening_Week_van_het_geld.jpg

"Jong geleerd is oud gedaan", vindt Máxima. De vaardigheden die kinderen aanleren zorgen ervoor dat ze als volwassenen "goede beslissingen kunnen maken. Niet alle kinderen krijgen die vaardigheden van huis uit. Het is goed dat er op school aandacht aan wordt besteed. Dat is goed voor het kind en goed voor de maatschappij."

Volgens de koningin is "zakgeld ook leergeld." Als het aan iets verkeerds wordt uitgegeven of als geld eerder op is dan de bedoeling was "ga je een volgende keer twee keer nadenken. Dat is ook belangrijk."

Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken. In deze functie vraagt zij aandacht voor financiële educatie en verstandig omgaan met geld door kinderen en jongeren.

Toespraak

Koningin Máxima heeft maandagmiddag vanuit paleis Huis ten Bosch online een korte toespraak gehouden bij een door de OESO georganiseerde bijeenkomst ter gelegenheid van 'Global Money Week'. Dat is de wereldwijde tegenhanger van de Nederlandse 'Week van het geld' die eerder maandag door koningin Máxima in Den Haag werd geopend.

De internationale week heeft als thema ‘Zorg goed voor jezelf, zorg voor je geld’ en is met name gericht op de jeugd. Die moet worden geïnspireerd meer te leren over geldzaken, levensonderhoud en ondernemerschap. "Het is heel belangrijk dat kinderen dat leren", zei Máxima, die zich herinnerde hoe ze zelf als kind werd geleerd om haar inkomsten en uitgaven in evenwicht te brengen. "Wat je als kind leert, neem je mee als volwassene."

De koningin hamerde op het belang van kennisoverdracht zoals onderwijs over financiën. In haar werk als speciaal pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal op het gebied van betere toegankelijkheid van financiële diensten, doet ze dat ook vaak, zo vertelde ze. Toegang hebben tot een bankrekening of krediet is namelijk niet voldoende. Weten er mee om te gaan, is net zo belangrijk volgens de Nederlandse vorstin.

Volgens Máxima is daarom niet alleen onderwijs voldoende, maar ook betrokkenheid van marktpartijen als banken en financiële instellingen. Die moeten zorgen dat hun producten begrijpelijk zijn, terwijl toezichthouders dat aspect ook moeten meenemen bij de regulering, aldus de koningin. "Onderwijs moet niet in een vacuüm plaatsvinden."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--