Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima maakt duidelijke afspraak met 11-jarige Bas over schermtijd

6 juli 2022 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima heeft woensdagochtend een bezoek gebracht aan het Oogfonds in het Erasmus MC in Rotterdam. Ze sprak daar over bijziendheid (myopie) en slechtziendheid, de invloed van beeldschermen daarop en het voorkomen van bij- en slechtziendheid. Met de campagne Knikker myopie de wereld uit!, die de koningin lanceerde, wil het Oogfonds kinderen bewust maken van de gevolgen van veel op je scherm kijken.

Máxima mocht tijdens haar bezoek aan het Erasmus MC even kennismaken met de 11-jarige Bas. Hij lijdt aan myopie, oftewel bijziendheid, en heeft een oogsterkte van -5. Ze spraken met elkaar over hoe belangrijk het is om niet te veel naar een beeldscherm te kijken. "Ik weet het, maar ik houd me er niet echt aan", moest Bas grinnikend opbiechten.

ANP-451395178

In het ziekenhuis onderging de jongen een oogmeting en koningin Máxima kreeg uitleg over de ogen van Bas. Op een papiertje stond wat uitleg, maar de koningin kon dat in eerste instantie niet goed lezen, omdat ze haar leesbril niet bij de hand had. "Ik heb een ander oogprobleem", zei ze grappend tegen Bas.

ANP-451397205

Aan de koningin vertelde Bas over de 20-20-2-regel van het Oogfonds. Dat houdt in dat je twintig minuten op je scherm kijkt, twintig seconden in de verte kijkt en dan twee uur naar buiten gaat. De ouders van Bas werken met een schermtijd, maar toch vindt Bas het moeilijk om zich aan de regel te houden. "Ik ga m'n best doen", zei Bas toen de koningin hem vroeg of hij haar wilde beloven om zich strenger aan de regel te houden. "Misschien kan je een timer zetten", stelde Máxima voor. "Oh, dat is eigenlijk best een goed idee", vond Bas.

ANP-451397168

De twee kwamen samen tot de conclusie dat Bas in die twintig seconden even zijn tanden moet gaan poetsen of een glaasje water moet pakken. De vader van Bas stelt hem gerust: na de groeispurt stabiliseren de ogen, dus vooral de komende vijf jaar zijn nog cruciaal. "Nou, we hebben een afspraak gemaakt. Nog vijf jaar je best doen", zegt Máxima lachend. "Hij is er niet echt blij mee, maar goed."

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--