Deze rok van koningin Máxima heeft een diepere betekenis: "Zij draagt Afrikaans design uit"

Koningin Máxima doet volgende week het Oost-Afrikaanse land Kenia aan voor een staatsbezoek. Samen met Irene Agyeman Hin, het creatieve brein achter het modemerk Lady Africa, kijken wij naar de connectie tussen Afrikaanse mode en koningin Máxima. Want volgens Irene schuilt er achter deze rok van de koningin een diepere betekenis.
Over Lady Africa
"Gedurende mijn reizen naar Afrika werd ik steeds bewust gemaakt van de kracht van de vrouwen met name die zulke mooie stoffen en designs droegen en daarmee hun verhaal vertelden, en dat zag ik niet in Nederland", vertelt Irene Agyeman Hin over het ontstaan van Lady Africa. "Ik zag Afrikaanse mode op een bepaalde manier terug in Nederland, maar niet in die kracht, niet in die trots die ik in Afrika zag. In Ghana voornamelijk, waar ik geboren ben. En ik werd enorm geïnspireerd om dat hiernaartoe te brengen en dat verhaal te brengen van de veerkracht van vrouwen."
Ontmoeting met koningin Máxima
De kleding van Lady Africa wordt ook opgemerkt door koningin Máxima die langskomt bij Irene. "Wat mij bijgebleven is dat zij een hele warme persoonlijkheid heeft. Ik denk dat wij ook connecten met elkaar. Zij is iemand die haar roots op een ander continent heeft, ik ook. We raakten gewoon in gesprek over hoe het is om in Nederland te zijn en die culturele roots uit te dragen. En dat doet zij ook met kleur en statement pieces."
Lees verder onder de foto.

De rok met pauwenstaartveren
Eén specifiek item springt er voor koningin Máxima uit. "Haar oog viel op die rok." Hiermee doelt Irene op de rok die Máxima heeft van Lady Africa. Deze draagt ze voor het eerst in 2016. "Deze rok is van een batikstof. Batik wordt vaak gelinkt aan Indonesië, maar wordt ook gebruikt in West-Afrika. Daar is een eeuwenoude traditie van batik waarbij vloeibaar was op stof wordt gegoten waarbij intrigerende patronen worden gecreëerd. Deze rok heeft het patroon van pauwenveren, dus dat reflecteert de trots die vrouwen hebben om die culturelere identiteit uit te dragen", legt Irene uit. "Dat vakmanschap, de ambacht, de creaties vertellen allemaal een verhaal."
Lees verder onder de foto.

Bewust van Afrikaanse mode
"En wat ik zo mooi vind, nog steeds, is dat Máxima heel bewust was dat Afrikaanse mode al veel gemaakt en verkocht wordt door vrouwen die in hun welzijn en voorspoed voorzien, die daarmee hun gezin en gemeenschap onderhouden. Daar was ze zich heel bewust van." Dat koningin Máxima een rok draagt uit Afrika blijft niet onopgemerkt in de Afrikaanse gemeenschap. "Wat heel leuk is dat wij terugkregen uit ons netwerk en klanten dat zij zich gezien voelden dat de koningin van Nederland deze Afrikaanse rok droeg." Dat zij "Afrikaans design uitdroeg en daarmee eigenlijk ook een stem gaf aan mensen die zich daardoor gezien voelden".
Modevoorspelling voor Kenia
De vraag is nu natuurlijk wat koningin Máxima in Kenia zal gaan dragen. Een nieuw item van Lady Africa zal het in ieder geval niet meer worden, want het kledingmerk is inmiddels gestopt met het creëren van nieuwe collecties. Irene vertelt ons meer over de mode in het Oost-Afrikaanse land: "Kenia is een koploper als het gaat om duurzame mode, het gaat daar al heel ver. Wat ik hoop is dat zij [Máxima, red.] een aantal handgemaakte stukken zal dragen van mode-initiatieven die daaraan bijdragen." Daarnaast hoopt Irene dat de koningin zich, net als bij eerdere bezoeken aan het continent Afrika, de connectie op zal zoeken met de gemeenschap. "Ik hoop in deze tijd waarin we als wereld voor zoveel uitdagingen staan, dat ze dat ook meeneemt naar een volgend bezoek."
Beeld: ANP

Geschreven door
Renée Prenger