Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima vindt Nederlands een 'taaie' taal

1 april 2021 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima heeft donderdagochtend als ervaringsdeskundige deelgenomen aan een digitaal gesprek over het eenjarige project 'Kletsmaatjes' van de stichting 'Het Begint met Taal'. De koningin kon haar eigen ervaringen met het leren van Nederlands koppelen aan die van de vrijwilligers die nieuwkomers digitaal hulp geven met de Nederlandse taal. "Niet alleen beginnen met taal, maar blijven oefenen", was wat Máxima zelf had geleerd. Daarnaast noemde ze het een taai vak.

In 2005, toen ze zelf enkele jaren in Nederland woonde en de commissie PaVEM - Participatie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen - waarvan ze lid was het eindverslag uitbracht, benadrukte Máxima al het belang van goede taalbeheersing. "Kom uit je hokje en werk aan je Nederlands. Dat is de sleutel tot de samenleving", zei ze destijds tot de 240.000 vrouwen die de commissie op het oog had.

De stichting 'Het Begint met Taal' die in 2008 is opgericht, is in feite een uitwerking van dat streven maar dan voor alle 600.000 nieuwkomers in de samenleving. In coronatijd is er een nieuwe werkwijze bij gekomen: de 'kletsmaatjes'. Fysieke ontmoetingen zijn noodgedwongen vervangen door digitale gesprekken. Zelf ging ze in haar kennismakingstijd op stap met het Grote Van Dale-woordenboek maar door de digitalisering is het veel makkelijker geworden. Google Translate is altijd binnen handbereik als je een woord niet kent, vertelde ze.

Handen en voeten

In de begintijd praat je ook veel met "handen en voeten" aldus Máxima. Ze vroeg vrijwilligers en deelnemers aan Kletsmaatjes hoe ze dat oplosten nu ze elkaar alleen online zien, en of de digitale sfeer niet beperkend was. Dat bleek mee te vallen, vertelde rechtenstudent Floris van Eck en het had als voordeel dat woorden die moeilijk waren ook tijdens het gesprek geappt konden worden. Máxima wist dat wanneer je een woord leest en schrijft het beter wordt onthouden.

De koningin vond Nederlands "een taaie vak" en Nederlands leren vergde veel doorzettingsvermogen. In de gesprekken bleek ook wel dat ze zelf ook nog weleens over woorden en uitspraak struikelde, of niet altijd meteen goed werd begrepen. Met nieuwkomer Ojay Brown leidde dat tot een vermakelijk misverstand. "Hoe gaat het?", vroeg Máxima, vragend naar zijn ervaringen met Kletsmaatjes. "Het gaat goed, hoe gaat het met jou?" was zijn antwoord. Brown dacht dat de koningin naar zijn welzijn vroeg. Het gewenste antwoord kwam er in tweede instantie toch. "Ik ben beter met de taal."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--