Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Meerdere royals in de weer met 'hun' kabinet

9 juli 2021 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft vrijdag opnieuw een update gekregen over de kabinetsformatie. Hij heeft telefonisch contact gehad met informateur Mariëtte Hamer. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Willem-Alexander sprak bijna een maand geleden voor het laatst met Hamer over de stand van zaken met betrekking tot de moeizaam verlopende formatie. Demissionair minister-president Mark Rutte liet eerder deze week weten dat er van eind juli tot begin augustus ook een kleine pauze zal worden ingelast in de formatie.

Ontslag

Naast zijn telefoongesprek heeft de koning vrijdag ook ontslag verleend aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Zij vertrekt uit het demissionaire kabinet omdat zij een nieuwe baan heeft. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) neemt de taken van Van Veldhoven voorlopig over.

Daarnaast kwam het nieuws dat Sigrid Kaag haar functie als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking neerlegt. Ze blijft wel minister van Buitenlandse Zaken. In een verklaring van de RVD staat dat de D66-politica dat besloten heeft vanwege "de aard en omvang van de gecombineerde portefeuilles". Wie haar zal opvolgen is nog niet duidelijk.

Zweden

Victoria_en_Carl_gustaf_nieuw_kabinet.jpg

Ook voor de Zweedse royals is het een politiek dagje. Koning Carl Gustaf en kroonprinses Victoria moesten vrijdag hun vakantie op het eiland Öland onderbreken vanwege de politieke situatie in hun land. Vrijdag komt premier Stefan Löfven op bezoek om zijn nieuwe ministersploeg te presenteren.

Zweden belandde onlangs in een politieke crisis toen het minderheidskabinet van Löfven viel na een motie van wantrouwen. Die was ingediend door de rechtse oppositie na plannen om markttarieven toe te staan voor nieuwe huurappartementen. Ook de linkse Vänsterpartiet was tegen het voorstel, terwijl Löfven juist de steun van deze partij nodig had.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--