Staatsbezoek Duitsland maandag: Welkomstceremonie en op pad
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn maandag rond het middaguur officieel welkom geheten in Duitsland. Het staatsbezoek aan onze oosterburen begon officieel bij presidentieel paleis Schloss Bellevue, waar de welkomstceremonie plaatsvond.
Brandenburger Tor
Bloemen en vlaggetjes maandagmiddag bij de Brandenburger Tor in Berlijn voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Honderden nieuwsgierigen hebben zich daar verzameld om een glimp op te vangen van het koningspaar dat samen met burgemeester Michael Müller en zijn dochter een korte wandeling maakt op het plein bij de iconische poort. Er wordt geroepen en gejuicht.
Het publiek dat maar mondjesmaat is toegelaten hoopt dat Willem-Alexander en Máxima zich laten verleiden om dichterbij te komen, om de bloemen in ontvangst te nemen bijvoorbeeld. Maar nee. Beiden schudden het hoofd en maken met handgebaren duidelijk dat dit onder de geldende coronaregels niet mogelijk is. ,,Een volgende keer”, aldus de koning.
De wandeling over de Pariser Platz is eigenlijk een vast onderdeel van bezoeken aan Berlijn en menig buitenlandse – en koninklijke – gast heeft dezelfde route afgelegd en geduldig geposeerd met de Brandenburger Tor op de achtergrond. Koningin Beatrix poseerde er tijdens een officieel bezoek aan het net herenigde Duitsland en Berlijn in 1991, maar sloeg de wandeling twintig jaar later over toen het tijdens haar staatsbezoek met Willem-Alexander en Máxima in april 2011 te hard regende. Willem-Alexander en Máxima moesten maandag dus de traditie in ere herstellen en deden dat met zichtbaar plezier. Het was tenslotte ook de eerste keer in lange tijd dat ze publiek tegen komen, ook al is dat nog op veilige afstand.
Kort voor de komst van het koningspaar neemt ook minister Ank Bijleveld van Defensie een kijkje bij de poort én bij het royaal bemeten persvak. Ze heeft een paar uurtjes vrij. ,,Vanmiddag staat gezondheidszorg centraal bij het bezoek. Dat is de afdeling van Hugo de Jonge”, aldus Bijleveld, die dinsdag en woensdag de taak van collega Sigrid Kaag overneemt als 'ministerieel begeleider' van koning en koningin. ,,Het is een echt staatsbezoek”, vindt de bewindsvrouw, die blij is dat zo'n visite tussen vrienden, bondgenoten en handelspartners weer mogelijk is.
Lees verder onder de foto's.
Kranslegging
Rond half 3 legde het koningspaar een krans bij de Neue Wache, nabij Unter den Linden. Ook minister Kaag en minister Bijleveld waren hierbij aanwezig. De plek waar de krans werd gelegd is sinds 1931 een monument voor de slachtoffers van oorlog en geweld.
Anne Frank Zentrum
Na de welkomstceremonie begin van de middag ging het koningspaar gescheiden op pad. De koning bezocht het Anne Frank Zentrum. Dit is de partnerorganisatie van het Nederlandse Anne Frank Huis. Net als het Anne Frank Huis informeert het centrum in Berlijn kinderen en jongeren aan de hand van tentoonstellingen en lesmateriaal over Anne Frank en haar dagboek. Door een brug te slaan tussen het verhaal van de Joodse tiener die onderdook in Amsterdam en het heden wil het AFZ de jeugd actief betrekken bij thema's als vrijheid, gelijke rechten en democratie.
Willem-Alexander maakte na de rondleiding kennis met twee zogeheten Anne Frank-ambassadeurs. Dat zijn jongeren die door het AFZ zijn opgeleid om rondleidingen te verzorgen en discussies te leiden over onderwerpen als discriminatie. Ze volgen seminars en zetten een eigen project op om antisemitisme, racisme en discriminatie aan de kaak te stellen. Bij de presentatie van hun project worden ze door de Nederlandse ambassadeur benoemd tot Anne Frank-ambassadeur.
Koningin Máxima werd geïnformeerd over de samenwerking tussen Nederland en Duitsland op het gebied van kinderoncologie. Máxima trof onder meer de medisch directeur van het naar haar vernoemde Utrechtse kinderoncologiecentrum en de directeur van KiTZ Heidelberg, de Duitse evenknie van het Prinses Máxima Centrum, bij de Nederlandse ambassade. De Verenigde Staten werden vertegenwoordigd door het St. Judes Children Cancer Center in Memphis, Tennessee. Tijdens de bijeenkomst werd een zogenoemd Memorandum of Understanding ondertekend, met als doel de samenwerking tussen de ziekenhuizen te formaliseren en verder te ontwikkelen.
Het koningspaar werd rond het middaguur verwelkomd door bondspresident Frank-Walter Steinmeier en zijn echtgenote. Vervolgens klonken zowel het Wilhelmus als het Duitse volkslied Das Lied der Deutschen en inspecteerde Willem-Alexander weer de erewacht. Dat deed hij maandagochtend ook op de luchthaven Berlijn Brandenburg, vlak nadat hij als copiloot het regeringsvliegtuig aan de grond had gezet.
De welkomstceremonie wordt in de stromende regen afgewerkt, waarvoor Steinmeier zich bij de koning excuseert. Hij had het ook liever droog gehad, maar ook wat dat betreft is het een herhaling van tien jaar geleden. Ook toen moesten koningin Beatrix en prinses Máxima zich bekommeren om hun hoeden en paraplu's – vandaar wellicht dat Máxima had gekozen voor een praktischer hoofdtooi. Binnen ging het rustiger aan toe, met een uitwisseling van cadeau's – de traditionele Delftsblauwe tulpenvaas voor de president – en onderscheidingen, die koning en president bij elkaar opspelden. Máxima deed het liever zelf.
Na de welkomstceremonie gingen Willem-Alexander en Máxima in de tuin van Schloss Bellevue in gesprek met de bondspresident en zijn vrouw. Schloss Bellevue, sinds 1994 de ambtswoning van de bondspresident van Duitsland, werd in 1786 gebouwd naar een ontwerp van de Nederlands-Pruisische architect Michael Philipp Boumann. De presidentsvrouw heeft haar linker voet gebroken en kan niet bij de verwelkoming onder aan de trap van het slot aanwezig zijn, maar voegt zich in de achtertuin van Bellevue wel bij het bezoek, zij het op krukken.
Het koningspaar is tot en met woensdag op staatsbezoek in Duitsland, het eerste staatsbezoek in zestien maanden tijd. Vanwege de coronapandemie was het lange tijd niet mogelijk om naar het buitenland te vliegen voor staatsbezoeken.
Tekst: Hans Jacobs/RoyalBlogNL/ANP